De Meersen tonen pas volgende week hun historie

Een luchtfoto van de opgravingen op de site van De Meersen. (GF)
Redactie KW

Het archeologisch onderzoek aan de site De Meersen gaat de laatste weken in. Vooraleer alles onherroepelijk verdwijnt voor het nieuwbouwproject ‘Gloria’, worden de opgravingen en vondsten nog eens getoond aan het publiek. Dat gebeurt niet zaterdag 11 augustus, maar pas op 18 augustus.

Eerder kondigde de stad aan dat op zaterdag 11 augustus de archeologische opgravingen op de site De Meersen opengesteld voor het publiek. Door technische vertragingen zijn de opgravingen echter met een week uitgesteld.

De opgraving van de Sint-Niklaaskerk is zo goed als afgewerkt. Er kunnen twee hoofdfasen worden herkend: een romaanse kruiskerk die kort na 1200 werd gebouwd in ijzerzandsteen en een latere omvorming tot een gotische hallenkerk. Ook de opgraving van het middeleeuwse kerkhof in en rond de Sint-Niklaaskerk is zo goed als afgerond. Er zijn meer dan 1.000 skeletten geborgen.

Momenteel zijn de archeologen aan de slag aan de middeleeuwse Sint-Godelievestraat, ten noorden van het Sint-Niklaaskerkhof. De sporen die zijn teruggevonden, gaan minstens terug tot de 13de eeuw. Achter de huizen aan de Sint-Godelievestraat zijn verschillende ambachtelijke activiteiten uitgevoerd. Meest opvallend zijn de grote kuilen met leersnippers. Mogelijk gaat het om het afval van een schoenlapper. Ook de opgraving van de abdij Sint-Jan-Ten-Berghe, gebouwd in 1600, gaat de laatste fase in.

Rondleidingen

De presentaties op het terrein starten om 10, 11.30, 14 en 15.30 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig. Ingang is voorzien in de Sint-Niklaasstraat. Tijdens het werfbezoek wordt aan de deelnemers gevraagd om passend schoeisel te voorzien. Tijdens deze dag is ook de Sint-Niklaaskerk geopend, waar een overzicht van de opgraving te bezichtigen is en enkele vondsten staan tentoongesteld. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier