De looplijnen zullen opnieuw veranderen

© JVGK
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Sinds de opening van het winkelcentrum K in Kortrijk zijn de looplijnen in het centrum veranderd. Zeven jaar later ziet het er naar uit dat de routes die wandelaars door de stad als vanzelf volgen, opnieuw zullen veranderen. Wie recent nog de Broelkaai of Verzetskaai aandeed, voelde het al: dit wordt een leuke plek.

De verlaging van de Leieboorden mist zijn effect niet. Als de horeca in die buurt even laagdrempelig wordt, dan zal dit zeker de nieuwe favoriete hotspot worden van vele Kortrijkzanen.

Nog niet zo lang geleden waren de kaaien rond de historische Broeltorens plekken waar ik – meestal vergeefs – naar een parkeerplekje zocht. En als het niet aan de ene kant van de Leie lukte, stak ik de Broelbrug over om aan de overkant mijn kans te wagen. De parking werd gekenmerkt door putten en bulten, veroorzaakt door de bomen die de oase van beton het nodige cachet gaven. Het leek wel of ze er geplant werden nog voor de eerste steen van de Broeltorens zelf werden gemetseld. Ze voerden hun eigen strijd tegen de uitlaatgassen van de wagens door de parkeerplaatsen onaantrekkelijk te maken.

De gouden rivier wordt weer het kloppend hart van de stad

De bomen zijn intussen verdwenen. Verstrengeld in het beton ondergingen ze hetzelfde lot als de putten en bulten. In de plaats kwamen trappen die de gouden rivier weer dichter bij de stad brengen. Het is wellicht een van de weinige keren dat een parking die zou verdwijnen geen luid protest uitlokte. Van in het begin begrepen ondernemers het potentieel van de verlaagde Leieboorden. Ze worden niet alleen een leuke plek om uit te rusten, mijmerend bij het voorbijstromende water.

De Broeltorens krijgen op deze manier weer de omgeving die ze verdienen. Het zal weer de moeite lonen om naar de historische torens te wandelen en niet meteen rechtsomkeer te maken. De looplijnen, die zullen zeker weer veranderen. En daarmee worden niet enkel de Broeltorens in ere hersteld. De gouden rivier die voor groei zorgde, wordt weer het kloppend hart van de stad. Een toeristische en economische trekpleister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier