De Kostoos trekken naar Tourmalet voor Zorghuis

Woensdagavond stelden de tien Kostoos en Zorghuis Oostende het project Kosto 'O Tourmalet voor. © Björn D'hondt
Redactie KW

Fietsclub De Kostoos stelde zijn nieuwste project voor: Kosto ‘O Tourmalet. Op woensdag 13 september willen tien Kostoos samen 30 keer de Col du Tourmalet beklimmen. Zij doen dat uiteraard niet zomaar maar wel voor het goed doel: Zorghuis Oostende.

“De Kostoos zijn ondertussen bezig aan het derde seizoen”, stelt voorzitter Olivier Volckaert. “We deden ondertussen al twee fietsweekends en in september trekken we voor de eerste keer op fietsreis, naar de Pyreneeën. Gaandeweg rijpte het idee om daar iets te doen voor een goed doel en zo kwamen we plots tot een zotte ingeving: waarom niet met de tien ingeschreven leden de mythische Col du Tourmalet 30 (!) keer beklimmen op één dag? Inderdaad, we hadden ze goed liggen, de Kostoos die al ingeschreven waren…”

E-bike

“Iedereen reageerde gelukkig positief”, stelt secretaris Pieter Meulders. “Zeker toen we er een goed doel aan koppelden. We kozen bewust voor iets lokaal, iets wat volgens ons zeker meer aandacht verdient en dat is Zorghuis Oostende geworden. We vragen dan ook aan iedereen om ons te sponsoren. Per gemiste beklimming gaat er als tegenprestatie overigens nog 100 euro uit de clubkas naar Zorghuis Oostende. Zij kunnen de opbrengst van ons project zeker gebruiken om een kwaliteitsvolle dagelijkse werking te garanderen en ze willen ook nog een E-bike aanschaffen om de gasten toe te laten een kleine verplaatsing te maken.”

“Sommigen moeten nog wat kilootjes kwijtspelen, anderen hebben dan wat meer klimkilometers nodig”

Johan Valcke, voorzitter van Zorghuis Oostende, was ook present in De Vlasschaard, toen het project werd voorgesteld aan de buitenwereld. “Straffe gasten die Kostoos. Zeg maar, echte Kostoos! We zijn uiteraard erg blij dat zij dit willen doen voor Zorghuis Oostende. We kunnen de centjes gebruiken. Plus: onze vzw krijgt er wat extra aandacht door.”

Kilootjes kwijt

“De trainingen lopen goed”, pikt Steven Vanderbeke in. “We trekken een hele week naar de Pyreneeën om te fietsen, maar die ene dag moeten we de Tourmalet gemiddeld elk drie keer beklimmen. Sommigen mikken zelfs op vier keer! Op die manier hoeft niet iedereen zich te forceren. Sommigen moeten nog wat kilootjes kwijtspelen, anderen hebben dan wat meer klimkilometers nodig. Of beide…”

De voorbereidingen zijn ondertussen al een tijdje bezig. Vorig weekend werd deelgenomen aan de ploegentijdrit van de Steense feesten en daar zette een team de vierde tijd neer. Maar er is ook al een pechvogel: Davy Naesen. “Ik brak mijn pols en elleboog toen ik jammer genoeg werd aangereden. Ik lig nu al even stil, maar gelukkig heb ik mijn rollen en kan ik straks hernemen met de groep.”

De tien Kostoos: Bjorn Bonny (Zandvoorde), Joris Deruyter (Oudenburg), Stan Houwen (Koekelare), Kevin Jonckheere (Oostende), Sibren Lochy (Bredene), Pieter Meulders (Oudenburg), Davy Naesen (Zandvoorde), Sam Reynaert (Oostende), Steven Vanderbeke (Gistel) en Olivier Volckaert (Oostende).

www.dekostoos.be en www.zorghuisoostende.be, Facebook: Kosto ‘O Tourmalet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier