De Haan pakt deze zomer uit met… een hanenparade

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Dinsdag werd een nieuw initiatief onder de doopvont gehouden. Het hanenparcours moet deze zomer een bijzonder aantrekkingspunt zijn in de gemeente.

De meestal veelkleurige dieren in polyester zijn meer dan 2 m hoog en kakelen voor alle duidelijkheid niét. Ze werden op vraag van de dienst cultuur en dienst toerisme beschilderd door kunstenaars.

Voor het hanenparcours werd een brede samenwerking opgezet. Naast individuele kunstenaars en de kunstkring ARTslag en de Toeristische Dienst en Cultuurdienst was ook de technische dienst van de gemeente betrokken. Zowel schepen Marleen De Soete als schepen Rudi Cattrysse benadrukten dat het een zeer vruchtbare samenwerking was.

Een groep kunstenaars bij de haan van Martine Permentier en de ouders van de Bijzondere Academie met schepen Rudi Cattrysse, vooraan Dennis Bouwens en schepen Marleen De Soete.
Een groep kunstenaars bij de haan van Martine Permentier en de ouders van de Bijzondere Academie met schepen Rudi Cattrysse, vooraan Dennis Bouwens en schepen Marleen De Soete.© (AV)

De inspiratie deed schepen Marleen De Soete en cultuurbeleidscoördintor Dennis Bouwens op in de Ardennen. Ze spotten daar een reizende groep van hanensculpturen. Als de haan aan zet is zijn de gezegdes nooit ver weg. Haantje de voorste is er zo één en ook de haan kraait koning. Ofwel de haan is de baas. “Onze gemeente is haantje de voorste dat willen we deze zomer ook tonen“, grapte schepen Marleen De Soete. “Op de eerste infoavond over dit project bleek dat de interesse om mee te werken groot was. Het resultaat mag er zijn en daar vaart de gemeente wel bij.” Het parcours loopt van het tramstation in het centrum tot aan het begin van de Zeedijk.

Aan het gemeentehuis staan twee sculpturen. Het veelkleurige exemplaar werd onder handen genomen door ekunstenaar Jozef Bee. De andere, in ‘hemelse kleuren’ blauw en wit, is van Giovanna Maria Canalis. Zij schilderde een foto van gewezen premier Jean-Luc Dehaene op de borst van de haan. Ze woont nu in De Haan, maar was lange tijd werkzaam in het buitenland.

“Ik las dat Jean-Luc Dehaene regelmatig in de gemeente vertoefde en dat hij hield van hanen”, legt ze haar concept uit. “Zo wou ik hem doen verschijnen als opgelicht, een beetje surrealistisch, naar de hemel in de borst van de haan.”

Op het Leopoldpleintje staat de haan van Martine Permentier die samen met ouders van de Bijzondere Academie een haan beschilderde. “We hebben onder meer het wapenschild van de gemeente verwerkt in de sculptuur. Eén van de ouders vervaardigt Wenduinse kant. Zij heeft dagen gewerkt om de haan een prachtig lint Wenduinse kant mee te geven. Maar vooral hebben we gevoeld dat we door dagen samen te werken sterker verbonden zijn dan ooit.” Een folder met het uitgestippelde parcours is te verkrijgen bij de diensten Toerisme. De sculpturen blijven de hele zomer staan.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier