De Grote Verleieding: vier maanden feest rond de Leie

© Wout Maddens, Bert Herrewyn, Vincent Van Quickenborne, Roos Desmet, Joost Fonteyne en An Vandersteene. (Foto JVGK)
Redactie KW

Van 23 mei tot en met 25 september 2015 zet Kortrijk de rivier de Leie voor het voetlicht.

Volgend jaar is het namelijk 20 jaar dat de Leiewerken in Kortrijk begonnen. “Toenmalig burgemeester Emmanuel de Bethune stak toen de eerste spadesteek in de grond”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Intussen is de omgeving van de Leie enorm geëvolueerd. Denk maar aan de nieuwe bruggen, het nieuwe museum Texture vlakbij de rivier, de parken… Stilaan komt in Kortrijk het einde van de Leiewerken in zicht en dat is voor ons reden om te feesten. Vandaar De Grote Verleieding.”

Metamorfosen en Flux

Op zaterdag 23 mei om 22 uur wordt het officiële startschot gegeven op Buda Beach, vlakbij Bar Amorse dus. “Daarna gaat Sinksen 2015 van start”, aldus Joost Fonteyne, directeur van Festival van Vlaanderen. “Die feesten hebben eveneens de Leie als leidraad. Het slotconcert vindt op 25 september plaats. Veel kunnen we daar nog niet over zeggen, maar het zal wel de moeite zijn.”

Tijdens die vier maanden vinden enkele initiatieven plaats. Zo is er ‘Metamorfosen XL’ over de historische en toekomstige ontwikkelingen van de Leiestreek. Het museum Texture wordt de uitvalsbasis, al zullen er tussen Waregem en Wervik ook installaties georganiseerd worden. Van juli tot eind september is er ook ‘Flux Kunstroute’, waarbij Leie-schilders en Leie-schrijvers in beeld worden gebracht. Dat gebeurt in Harelbeke (Markstraat 100) en Kortrijk (Museum aan de Overkant). En van juni tot eind september zal er aandacht besteed worden aan het Leie-toerisme in al zijn facetten: boottochten, watertaxi’s, Leie-picknicks…

Zelf projecten indienen

Vier maanden lang staat er dus heel wat op het programma, maar toch is er nog tijd en ruimte voor veel meer. En daarvoor rekenen de organisatoren op de Kortrijkzaan. “Inwoners, buurtcomités, scholen, bedrijven… Iedereen kan een project voorstellen”, aldus schepen van Evenementen An Vandersteene (N-VA). “De strafste projecten zullen we weerhouden en kunnen plaatsvinden. Wie geïnteresseerd is, en we hopen dat velen willen meedoen, kan het inschrijvingsformulier downloaden op de website.” (AXV)

www.groteverleieding.be