De Gaper en oud-gemeentehuis Geluwe worden verkocht

Redactie KW

“De twee gevels moeten wel behouden blijven”, aldus burgemeester Youro Casier.

Het staat vast dat in Geluwe het oud-gemeentehuis en het gemeenschapscentrum De Gaper zullen worden verkocht. Dat bevestigt burgemeester Youro Casier (SP.A). De twee panden liggen op een boogscheut van mekaar. “Het schepencollege gaf opdracht aan het aankoopcomité om de waarde van het oud-gemeentehuis te laten schatten.”

Toegankelijkheidsprobleem

“Op basis van dat schattingsverslag weten we hoeveel het pand waard is. Eerst willen we dus het oud-gemeentehuis verkopen. Allicht in de loop van volgend jaar en dat via een notaris of een openbare verkoop.” Het gaat om een oud gebouw uit 1928. Het wordt weinig gebruikt, terwijl de energiekosten oplopen net als die van het onderhoud. Bovendien is er ook een probleem met de toegankelijkheid want er is geen lift. Mensen in een rolstoel of hoogbejaarden kunnen dus geen gebruik maken van de trap om bijvoorbeeld een burgerlijk huwelijk, een huwelijksjubileum of een kampioenenhulde bij te wonen.

Nieuwe polyvalente zaal

In gemeenschapscentrum De Gaper was vroeger een brouwerij gevestigd. Sedert 1976 is het een gemeenschapscentrum. Wegens geluidsoverlast zijn er vaak klachten van buren. Er komt in de Wervikstraat binnen enkele jaren een nieuwe polyvalente zaal voor alles wat te maken heeft met vrije tijd. Ook de bibliotheek zou naar die nieuwbouw verhuizen. Voor deze nieuwbouw is in het meerjarenplan een budget van maar liefst 5 miljoen euro voorzien.

Tijdelijk

“Het gaat om keuzes maken”, aldus de burgemeester over de verkoop. “We hebben de financiële middelen niet om beide gebouwen te renoveren en te onderhouden. Eerst willen we dus het oud-gemeentehuis verkopen. Huwelijken en jubilea zouden we dan voorzien op het gelijkvloers van De Gaper. In het lokaal waar zich vroeger de buitenschoolse kinderopvang bevond. Die ruimte werd volledig opgefrist en biedt plaats aan zestig à zeventig mensen. De Gaper wordt dus voor dat soort ceremoniële zaken een tijdelijke oplossing. Het ontbreekt daar aan parking en het sanitair is niet aangepast voor rolstoelgebruikers. In het nieuw gemeenschapscentrum zal een ruimte voor ceremoniële plechtigheden worden voorzien. Met voldoende parking want voor de gebruikers van De Gaper is dat nu ook een probleem.

Tabakscentrum

De oppositiepartij CD&V deed de suggestie om het oud-gemeentehuis te verbouwen en daar een archief- en documentatiecentrum te voorzien. Om alle archief te centraliseren koopt de stad het Tabakscentrum aan.

(EDB, foto LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier