De Firefighters 4 Nepal zijn terug in België

07/04/17 om 08:05 - Bijgewerkt om 08:05

De brandweermannen die naar Nepal afreisden om er de lokale brandweer te helpen, zijn terug thuis. "Het was een ware cultuurshock, maar het was echt geweldig om te doen", zegt Yves Vermeulen, één van de initiatiefnemers en pompier bij de Brugse brandweer. "De dankbaarheid van die mensen was zo oprecht. Dat heeft ons echt enorm veel deugd gedaan."

De Firefighters 4 Nepal zijn terug in België

De brandweermannen hebben hun hart verloren in Nepal. © TLG

Nepal is één van de armste landen ter wereld en door de opwarming van de aarde krijgen ze er vaker met branden te maken. Maar de brandweer is er echter nog niet bepaald ver geëvolueerd. Zo blussen ze er vaak in t-shirt en zonder helm of handschoenen. "Hun kennis bleek echt heel beperkt te zijn", vertelt Edward Savat, een andere Brugse brandweerman die mee was. "Maar daar kunnen die mensen natuurlijk niet aan doen. Met de beperkte middelen die ze hebben, trekken ze wel hun plan. Maar echt efficiënt gebeurt dat toch niet." De brandweermannen brachten heel wat materiaal mee om uit te delen aan het korps van Bhaktapur, een stad op 45 minuten rijden van Kathmandu. Daarnaast deelden ze ook materiaal uit aan burgers in enkele dorpjes waar simpelweg geen brandweer aanwezig was. "Heel wat interventiekledij zoals helmen, handschoenen en laarzen", zegt Yves. "Maar ook wat materiaal om te oefenen, zoals twee reanimatiepoppen."

Gemotiveerd en dankbaar

De pompiers gaven ook opleidingen aan hun lokale collega's en iedereen die geïnteresseerd was. "Sommige burgers reisden zelfs twee dagen om naar onze opleiding te komen", zegt Yves. "Eén ervan zal ik nooit vergeten. Dat was een man van 71 jaar. Hij reisde twee dagen om onze opleiding te volgen, want er was een paar jaar geleden een grote brand in zijn dorp uitgebroken. En hij wou dat nooit meer meemaken. Uiteraard is het leuk om zo'n gemotiveerde mensen dan ook echt iets bij te kunnen brengen. Ze waren ook echt heel dankbaar en gastvrij."

De brandweerlieden willen in Nepal een brandweerschool oprichten.

De brandweerlieden willen in Nepal een brandweerschool oprichten. © TLG

Brandweerschool oprichten

De pompiers hebben alvast allemaal hun hart verloren in Nepal. "Vooral het feit dat die mensen gelukkig zijn met het weinige dat ze hebben is zo mooi", zegt Edward. "We zullen hier dan ook zeker nog terugkeren. Onze droom is om de eerste Nepalese brandweerschool op te richten. Wij zouden dan opleidingen geven aan bepaalde brandweermannen daar. Zij zouden die op hun beurt dan aan hun mensen moeten geven. Het principe van train the trainer. En daarnaast zouden we ook nog veel materiaal, maar vooral adembescherming en kleine tractors naar ginds willen verschepen. Die laatste zouden dan grote waterreservoirs moeten vervoeren met drinkwater voor in de dorpen of bluswater indien nodig. Een project dat uiteraard wel nog heel wat geld zal kosten."

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!