‘De bende van de Rostn’ wil Kachtem-Ommegang doen heropleven”

Op de foto zien we het nieuwe bestuur met van links naar rechts Ronny Derieuw, Toon Declerck, Davy Carrette, Stijn Hoornaert, Geert Vynckier en Frederik Corneillie. (Foto Wim) © (Foto Wim)
Redactie KW

Ter gelegenheid van ‘Kachtem-Ommegang’ werd een nieuwe vereniging in het leven geroepen. Een vijftal jonge Kachtemnaren staken de koppen bij elkaar. Zij vonden dat er ‘iets’ moest gebeuren om de aloude traditie nieuw leven in te blazen. De bestaande verenigingen die meewerken aan Kachtem-Ommegang blijven gewoon bestaan, maar het is de bedoeling om nieuwe initiatieven te organiseren.

“Los van elkaar en met de gedachte dat er iets moest gebeuren zijn enkele Kachtemnaren op de kar gesprongen om iets meer te organiseren”, aldus Davy Carrette. “Elke vereniging werkte tot nu toe op zijn eigen eilandje, maar er deed niemand iets meer. Alle verenigingen werden aangesproken en er kwamen geen nieuwe initiatieven.”

“De jonge Kachtemnaren weten niet meer wat Kachtem-Ommegang echt inhoudt, nochtans kan iedereen er voordeel uit halen door samen te werken”, aldus Stijn Hoornaert. “Alle verenigingen worden er nu in betrokken, met de bedoeling om er allen beter van te worden, niet enkel de middenstanders en foorkramers.”

Reus Rosten

Kachtem-Ommegang begint op vrijdag 24 juni met een Aloha-Party in de tuin van de meisjes-Chiro Vivaldi, vanaf 20.30 uur. Zaterdag 25 juni is er de Reuzen -Optocht. Verzamelen hiervoor gebeurt op het Kachtemseplein om 14 uur onder leiding van de Izegemse Belleman en de peter Davy Carrette en meter Marleen Eeckhout van de Kachtemse reus Rostn.

Omstreeks 14.30 uur worden de reuzen opgehaald aan de Vincentiusschool op ‘t Hoge onder leiding van Streetband ‘Ze Quaffeurz’. Daar volgt eerst de huldiging van de reuzen en om 15 uur is er dan de Reuzenoptocht doorheen enkele Kachtemse straten. Drie reuzen gaan mee in de optocht onder leiding van de Izegemse Belleman en Streetband-muzikanten.

Om 17 uur op Kachtem-Platse is de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd. Een halfuurtje later is er in de kerk St. Jan de Doper de Ommegangsviering. “Nieuw is de Rostenworp in samenwerking met de foorkramers, om 18.15 worden kleine popjes en snoep van uit de kerktoren naar de kinderen geworpen, waar ook nog enkele andere prijzen aan verbonden zijn.”

Om 19 uur is er de start van het EK-Cafe, met verlengingen, in het muzieklokaal aan ‘t Sok. Om 20.30 uur is er in de tuin van de meisjeschiro Sunset-Cinema.

Antiek-rommelmarkt

Zondag 26 juni op en rond Kachtem-Platse vindt de eerste Antiek-Rommelmarkt door. Een initiatief van De bende van de Rostn, onder impuls van Ronny Derieuw, de foorkramer die leeft in het circuit. Van 6 tot 18 uur kan iedereen zijn koopwaren aanbieden, de standen worden opgesteld op het Kachtemseplein, in de Rumbekestraat, Kachtemsestraat en Sint-Janstraat. De inschrijving is gratis, liefst vooraf inschrijven bij Ronny Derieuw gsm 0475 61 52 04.

Andere activiteiten op zondag door de diverse deelnemende verenigingen, zoals om 9 uur de Rozenparade door de Koninklijke Fanfare Vrede en Eendracht en om 12 uur hun bekende barbecue op de koer van ‘t Sok, en ook bbq in de tuin van de meisjes-chiro. Om 17 en 18 uur toneelvoorstelling ‘In ‘t park’ door toneelgilde De Lanteern in ‘t Sok. Om 19 uur is er tevens op de koer van ‘t Sok een optreden van de coverband ‘The Booty Pirates’ ten voordele van de fanfare.

“De moraal van het verhaal”, aldus het nieuw neutraal bestuur ‘De bende van de Rostn’ is om meer Kachtemnaren samen te brengen en te voorkomen dat de folklore verdwijnt. (Guido Allewaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier