David enige West-Vlaming in WK-selectiewedstrijd voor getrainde speurhonden

David Salembier, Marc Gheysens en Hendrik Vantorre (voorzitter van Duitse herdersvereniging Groeninghe Waregem) kijken uit naar de WK-selectiewedstrijd begin maart. © TVW
Tom Van Houtte

Sporthonden Waregem organiseert in het weekend van zaterdag 3 en zondag 4 maart een WK-selectiewedstrijd speurwerk. Zo bestaan er maar drie in ons land. Slechts acht deelnemers zijn toegelaten. Een van hen, tevens de enige West-Vlaming, is Wielsbekenaar David Salembier met zijn Duitse herder Joni.

David (41), getrouwd met Gwendoline Vlaemynck en in het dagelijks leven arbeider bij Mc Three Carpets, trekt begin maart ten strijde met zijn trouwe, zevenjarige viervoeter Joni. En dat doet hij niet zonder ambitie. “Vorig jaar behaalden we in dergelijke wedstrijd een tweede en een vierde plaats. Uiteraard droom ik van deelname aan het WK, wie niet? Ik trainer Joni minstens een keer per week op dat speurwerk, wat misschien wel de moeilijkste discipline in de hondensport is. Elke liefhebber leert het op zijn manier aan, zo leerde ik Joni afgaan op de geur van kalkoenworst.”

Verleidingsspoor

In het eerste weekend van maart moeten de honden, zoals het hoort, niet afgaan op de geur van vlees, wel op die van een gebrevetteerde spoorlegger. David Salembier: “Die persoon stapt drie uur vóór de honden elk individueel aan de beurt komen een traject van 1.800 passen uit. Daarin zitten enkele heel scherpe én rechte hoeken die de hond feilloos moet nemen. Overtuigd van zijn speurwerk, zonder achterom te kijken, want dat kost je punten. Eveneens moeten de deelnemende honden zeven voorwerpen aanwijzen, allemaal in de wetenschap dat er ook een zogenoemd verleidingsspoor wordt aangebracht om de dieren op het verkeerde been te zetten. Sowieso is dat speuren met de snuit in de grond eigenlijk tegennatuurlijk voor hen. Politiehonden bijvoorbeeld zal je altijd boven de grond zien zoeken.”

De hond moet speuren zonder achterom te kijken. Dat kost punten

David en Joni, die wonen in de Nieuwstraat in Wielsbeke, zijn aangesloten bij Groeninghe Waregem, een vereniging voor Duitse herdershonden, maar in de WK-selectiewedstrijd speurwerk zijn ook andere rassen toegelaten. “Wat we niet tolereren, is dat deelnemers vooraf al uitgebreid op verkenning komen. Het enige wat we nu al kwijt kunnen is dat de wedstrijden niet plaatsvinden in Waregem zelf. Op 3 maart trekken we naar Wielsbeke en op 4 maart is Anzegem the place to be“, geeft medeorganisator Marc Gheysens mee. Hij is voorzitter van kringgroep ‘t Land van Aalst & Dénder. “Het traject wordt uitgestapt op twee en een halve hectare akkerland of weiland, of op een combinatie van de twee, maar die informatie lossen we pas de ochtend van de wedstrijd. Deelnemers en hondenliefhebbers die gewoon een kijkje willen komen nemen, moeten dan telkens de Facebookpagina van Groeninghe Waregem in de gaten houden.”

Meerkamper

David zijn viervoeter mag je gerust als een meerkamper in de hondensport beschouwen. Het bewijs daarvan: de provinciale titel in 2014 in IPO, een combinatie van speurwerk, pakwerk en gehoorzaamheid. “Bij pak of verdedigingswerk bijt de hond zich vast in de mouw van de ‘pakwerker’, heel spectaculair om zien. Ook daar is Joni een kei in. Hoe gedreven hij ook is tijdens trainingen of wedstrijden, thuis is hij de braafste telg van ons gezin en de beste vriend van onze kindjes Robby (4) en Tymo (10 maanden)”, lacht David Salembier.

Voor wie al die disciplines eens wenst te leren kennen: op zondag 11 maart is er een wedstrijd alle rassen bij Groeninghe Waregem op de terreinen gelegen aan de Verbindingsweg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier