Data- en privacyspecialist: “Big Brother loert om de hoek”

Via data-tracking wil Kortrijk nagaan wie, waar en wanneer naar de stad komt. "De plannen zijn voor ons onvoldoende duidelijk", aldus deJuristen. © Archief
Redactie KW

Hoewel de plannen al een tijdje bekend waren, barstte dinsdag het debat op sociale media rond de data-tracking in Kortrijk los. Wij spraken met Jan-Willem Lust, Roeselaarnaar maar vooral Head of Legal van deJuristen en specialist ICT-recht. “De vraag is welke garanties de stad Kortrijk mij als bezoeker of inwoner kan geven.”

“Ik moet toegeven dat ik echt wel schrok toen ik het nieuws dinsdagochtend hoorde”, vertelt Jan-Willem Lust. “‘Wat zijn ze daar nu weer van plan?’ was mijn eerste oprechte reactie. ” Volgens deJuristen, een juridisch kantoor gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht, ICT-recht en privacy-issues, kunnen er meerdere kanttekeningen bij het plan van het Kortrijkse stadsbestuur geplaatst worden.

“Allereerst vraag ik me af wat het legitieme doel van het verzamelen van al die gegevens is, en daarnaast of de gebruikte technieken in verhouding staan ten opzichte van dat doel. Een tweede probleem situeert zich in het gebrek aan toestemming. Het is niet omdat ik met mijn gsm in mijn zak door de winkelstraat wandel, dat ik zomaar al mijn gegevens wil prijsgeven. En de derde belangrijke opmerking die ik wil maken, heeft betrekking op de omvang van de data-set. De nieuwe Europese privacywetgeving vraagt data minimization terwijl dit soort initiatieven net heel veel gegevens verzamelt.”

Act before you think

Jan-Willem stelt dan ook dat de Orwelliaanse Big Brother om de hoek loert. “We evolueren effectief naar een overheid – of het nu om een lokale of federale gaat – die iedereen in de stad altijd en overal kan volgen. De Privacycommissie geeft aan akkoord te gaan met de voorliggende plannen, mits het anonimiseren van de gegevens. Ik vraag me af welke garanties de stad Kortrijk mij als bezoeker of inwoner, naast die van de telecomproviders, kan geven. Ik zou toch graag zelf enigszins controle kunnen houden.”

“Ik heb het gevoel dat ze vooral snel wilden uitpakken met het project” – Jan-Willem Lust, Head of Legal deJuristen

Data- en privacyspecialist:

Wel benadrukt de jurist dat het tracking-verhaal niet per se problematisch hoeft te zijn, maar wel dat er een heel aantal vragen onbeantwoord blijven. “Een uitgebreide reactie van de stad Kortrijk blijft voorlopig uit. Ik heb het gevoel dat ze met dit project wilden uitpakken en onvoldoende stil hebben gestaan bij de rechtmatigheid van hun plannen. Een schoolvoorbeeld van act before you think in plaats van de correcte manier van werken.”

Geen aanval

Veel mensen vragen zich waarschijnlijk af waarom u en ik wakker moeten liggen van de hele zaak. “Het gaat vooral omdat constante gevoel van gevolgd en ‘verzameld’ worden. Ik wil bijvoorbeeld niet dat een Kortrijkse winkel zonder mijn instemmen of zonder dat ik erom gevraagd heb, mijn mailbox kan volspammen met promoties terwijl ik daar misschien slechts een enkele keer binnenstap. Wat het stadsbestuur met dit project wil bereiken, is op dit moment voor ons onvoldoende duidelijk.”

Lust wil wel duidelijk stellen dat de kritiek op de plannen geen persoonlijke aanval is op Kortrijk. “De kans is zelfs groot dat men intern wel goed weet wat, waarom en hoe alles in zijn werk zal gaan, maar dan zou men dat toch beter moeten kunnen communiceren. Met deJuristen staan wij altijd open voor extra advies”, besluit Jan-Willem met een knipoog.

(Olaf Verhaeghe)

Een opiniestuk van deJuristen Gent over de plannen van stad Kortrijk kan u hieronder terugvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier