“Dankzij het busje komen we nog eens buiten”

© JVGK
Axel Vandenheede

Uit de bevraging Zilveren Kortrijk Spreekt blijkt dat veel senioren actief en betrokken zijn, al zijn er ook veel minder mobiele 65-plussers. “Daarom maken we werk van een vervoersplan voor senioren”, zegt schepen Philippe De Coene. Julia D’Hondt en Jeannot Moenaert maken nu al gebruik van de OCMW-busjes. “Zo kunnen we toch nog zelf boodschappen doen.”

Stad Kortrijk telt vandaag ruim 16.000 senioren. “Het is een almaar groeiende groep“, stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Tegen 2030 zal 27 procent van de Kortrijkse bevolking de kaap van de 65 lentes hebben gerond. Daarom die bevraging Zilveren Kortrijk Spreekt.”

Veel senioren zijn nog actief in het verenigingsleven en sporten graag, blijkt uit de bevraging die in Kinepolis Kortrijk plaatsvond en waaraan 540 mensen, veelal 65- tot 77-jarigen, deelnamen. “We gaan er vanuit dat we tijdens Zilveren Kortrijk Spreekt de meest actieve en mobiele senioren hebben bereikt“, vervolgt schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A).

Bus naar deelgemeenten

Omdat veel 65-plussers het moeilijker hebben om zich te verplaatsen, stelt het stadsbestuur een vervoersplan op. “Naar Zilveren Kortrijk Spreekt kwamen 173 mensen met de bus, waaruit blijkt dat er nood is aan meer vormen van vervoer”, aldus nog schepen De Coene. “Zeker omdat vooral in de deelgemeenten het aanbod van De Lijn niet zo uitgebouwd is. Als je bijvoorbeeld met de bus van een deelgemeente naar een andere wil, kan dat niet zonder dat je moet overstappen. Nu al bieden we verschillende vormen van vervoer aan. Ik denk aan de Minder Mobielen Centrale waarbij vrijwilligers de senioren rondrijden in busjes.”

“Ik rij altijd op woensdag, maar als het nodig is kan ik ook op andere dagen” – Roland Lesy, vrijwillige chauffeur

Roland Lesy (60) is een van die vrijwilligers. “We zijn met twaalf chauffeurs, van wie er vijf een vaste dag hebben”, legt hij uit. “Ikzelf rij altijd op woensdag. Als het nodig is, kan ik enkele dagen per week rijden. Als er bijvoorbeeld een uitstap op het programma staat. In oktober rij ik sowieso meer. Dan gaan veel senioren naar de zee en rij ik op maandag, woensdag en vrijdag heen en terug.”

Roland Lesy is één van de vrijwilligers die met het busje rijden.
Roland Lesy is één van de vrijwilligers die met het busje rijden.© JVGK

“Ik doe dat met plezier, het is een leuke bezigheid. Zelf ben ik sinds enkele jaren mindervalide, maar ik wilde me wel nuttig blijven maken. Daarom heb ik me een aantal jaar geleden aangemeld als vrijwilliger op Overleie en daar ben ik in contact geraakt met De Zonnewijzer, waar ze me vroegen of ik geen chauffeur wilde zijn.”

Boodschappen op vrijdag

Twee vrouwen die graag gebruik maken van de diensten van Roland zijn Julia D’Hondt (89) en Jeannot Moenaert (86), die beiden in residentie Ten Olme in de Langemeersstraat wonen. “We zijn heel blij dat er dergelijke busjes rondrijden”, aldus Julia. “Zo kunnen we om de veertien dagen op vrijdag nog zelf boodschappen doen. We gaan dan met zes vrouwen op stap en rijden naar verschillende warenhuizen.”

“Als je met de bus van de ene deelgemeente naar de andere wil, moet je overstappen”

“Het is leuk dat we zo nog eens buiten kunnen komen”, pikt Jeannot in. “Je kunt in Ten Olme wel je boodschappen laten doen, maar dan blijf je in je flat zitten. Als we er een paar uurtjes tussenuit kunnen, dan doet dat deugd en zie je nog eens iets van de stad. Bovendien kunnen we op de bus dan eens bijpraten met andere dames.”

Naast de Minder Mobielen Centrale is er ook de taxicheque in Kortrijk. Die heeft een waarde van 5 euro, maar de gebruiker betaalt slechts 2,5 euro (OCMW Kortrijk komt voor 2 euro tussen, het taxibedrijf voor 0,5 euro, red.). Voor de taxicheques wordt samengewerkt met Cheaptaxi en dat is een succes. In die mate zelfs dat zich al een tweede taxibedrijf heeft aangemeld om met ons samen te werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier