Dankzij Blasiuskermesse blijft Den Hazelt in Rumbeke draaien

Op de foto herkennen we Ilonka Bucsan, Josée Declercq, Katrien Verbeke, Marleen Gurdebeke, Christiane Gruson, Chris Vereecke, Luc Mol, Guido Verstraete en Gilbert Laruywe. © (Foto Jos)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Tijdens het eerste weekend van februari heb je opnieuw Blasiuskermesse. Twee dagen lang festiviteiten in Den Hazelt, ten voordele van het parochiaal centrum. Beginnen doen ze met een kindernamiddag en eindigen doen ze met de barbecue op zondag. Het hele weekend zijn de typische macrons te verkrijgen.

De 38ste editie van Blasiuskermesse staat met rood aangestipt op zaterdag 3 en zondag 4 februari. Plaats van afspraak is parochiaal centrum Den Hazelt. “We organiseren deze activiteit om verschillende redenen”, aldus Chris Vereecke, voorzitter van het organiserend Blasiuscomité. “Het is eerst en vooral de instandhouding van de verering van Sint-Blasius op de parochie.”

Opfrisbeurt

“Het is ook een manier om de verbondenheid met elkaar te tonen door samen met de verschillende verenigingen op de parochie te vieren in een familiale sfeer. Daarnaast is het ook belangrijk voor ons parochiaal centrum. De opbrengst van dit weekend wenden we immers aan voor het onderhoud van de zaal, die bovendien de thuis is voor heel wat verenigingen uit onze gemeente”, gaat Chris verder. “In Den Hazelt is de voorbije weken een nieuw plafond met eigentijdse verlichting aangebracht in de barzaal, het was daar nogal somber en aan vernieuwing toe. Later zal ook de bar zelf nog aangepakt worden. We blijven dus bezig ten dienste van de lokale gemeenschap.”

“Het programma is dit jaar heel traditioneel, zonder nieuwigheden. Dat betekent dat we op zaterdag beginnen met een kinderkermis. De organisatie hiervan is traditioneel in handen van de Rumbeekse jeugdbewegingen, waarbij één vereniging telkens het initiatief neemt. Dit jaar is dat de Chiro. Van 14 tot 16 uur is er het ‘een tegen allen’-spel en een goochelaar in Den Hazelt, de toegang is gratis. ‘s Avonds is er de grote Blasius-quiz voor alle Rumbeekse verenigingen. Vorig jaar was het Davidsfonds de beste. De toegang voor geïnteresseerden is gratis, er is ook een verrassingstombola.”

Op zondag 4 februari beginnen ze om 9.15 uur met een plechtige eucharistieviering met medewerking van het Sint-Gregoriuskoor. “Daarna hebben we om 12 uur de Blasius-barbecue in Den Hazelt”, horen we van Chris. Volwassenen betalen 14 euro en kinderen 7 euro. Graag vooraf inschrijven, je kan het middagmaal ook komen afhalen. Daarna is er nog koffie met taart. Ook die dag is er een verrassingstombola en een veiling van kunstwerken.

Macrons

En natuurlijk kan je er ook opnieuw heel wat bladeren met macrons kopen en ervan smullen. Die macrons zijn een echte klassieker én zijn redelijk uniek. Het recept is in handen van het Blasiuscomité en blijft geheim. De macrons bakken ze al sinds 1986. Vroeger stond er telkens een marktkramer aan de kerk met de lekkernij. Toen die er plots niet meer stond, kocht het comité het recept over. Het is een overblijfsel van de beginjaren. Ze zijn amper te vinden in Vlaanderen, vandaar de exclusiviteit. De macrons zijn te verkrijgen in wzc Sint-Henricus, café Torentje en natuurlijk in Den Hazelt tijdens Blasiuskermesse zolang de voorraad strekt. Een blad kost 1 euro, voor vijf bladen betaal je 4 euro. (TD)

Inschrijven voor de barbecue kan via 051 25 27 65.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier