Damse wielerclub in rouw na overlijden voorzitter Jan Dumery

Redactie KW

Smisse Cycling Team Damme is in diepe rouw nadat hun voorzitter Jan Dumery (51) maandagavond de strijd verloor tegen een slepende ziekte. De psycholoog was de bezieler van de wielerclub en bleef zich tot het laatste moment inzetten voor het team.

“We zullen hem enorm missen. De club verliest een fantastische persoonlijkheid en een topvoorzitter. Onze steun gaat uit naar zijn zoon Mathis, naaste familie en partner”, vertelt Joachim Geernaert.

Het overlijden van Jan Dumery (51) is een harde klap voor de wielerclub. De vijftiger stond vijf jaar geleden mee aan de wieg van Smisse Cycling Team en zette zich jarenlang met hart en ziel in voor de club. Zo ging Jan tot voor de diagnose van de ziekte steevast mee op buitenlandse fietstochten. Zijn drukke agenda als psycholoog bracht daar geen verandering in. “Jan was enorm begaan met onze wielerclub”, bevestigt Joachim Geernaert. “Voor mij persoonlijk was hij meer dan onze voorzitter. Ik beschouwde hem als een goede vriend. We zagen elkaar ook regelmatig buiten de club. Zijn overlijden is enorm hard aangekomen.”

Dumery vocht bijna een jaar tegen kanker. De laatste tijd ging Jan snel achteruit. Dat besefte hij zelf ook. Maar toch bleef hij al die tijd optimistisch. Zo probeerde hij het leed voor zijn omgeving te verzachten.

Eerbetoon

Het bestuur van de wielerclub kwam gisterenavond samen om de toekomst van het team te bespreken. “Hoe dan ook blijven we bestaan”, zegt Joachim. “Met het voortbestaan van het team willen we Jan eren. Hij zal nooit vergeten worden.” De club zal nu bekijken of ze hun voorzitter nog op een andere manier kunnen herdenken of eren. “Zijn overlijden is nog heel recent. Concrete uitspraken kunnen we daar nog niet over doen”, klinkt het binnen de wielerclub. Dat de figuur van Jan Dumery nooit vergeten zal worden, staat vast. De 51-jarige man was bij alle 50 leden van Smisse Cycling Team een graag gezien persoon. “Onze voorzitter stond met de glimlach in het leven. Was altijd positief en stond voor iedereen klaar. Een echte wielerfanaat ook. Het was een topvoorzitter die veel te vroeg is gestorven”, klinkt het unaniem.

Wielerfanaat

De psycholoog uit Brugge laat een 16-jarige zoon, Mathis, en zijn partner Dominique achter. Het bestuur van Smisse Cycling Team liet hun medeleven al blijken aan de nabestaanden. Zijn zoon Mathis richtte ook een Facebookgroep op waarin alle vrienden, kennissen en leden van de club een boodschap kunnen nalaten aan hun voorzitter. Op die manier krijgt iedereen de kans om zijn/haar gevoelens te ventileren. “We zullen hem enorm hard missen. Dat staat vast. Zijn gedrevenheid was ongeëvenaard”, besluiten zijn fietsvrienden.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier