Damme: “Het sociale aspect zit in de genen van Bieke”

(Foto PDV)
Redactie KW

Bieke Claes (35) neemt een mooie plaats in bij het rijtje van verdienstelijke Dammenaars: ze werd verkozen tot Krak van Damme. “Bieke houdt van uitdagingen, heeft aandacht voor de kwetsbaren én je kan steeds op haar rekenen”, is maar een greep uit de getuigenissen van vrienden en familie over deze sportieve en sociaal bewogen dame. Het sociale aspect zit in haar genen.

Sportiviteit en sociaal bewogenheid, het zijn de twee termen die Bieke Claes ten voeten uit typeren, zo begrijpen we van de vrienden en familieleden die samenkwamen bij de Wereldwinkel in Sijsele om haar titel van De Krak van Damme te vieren.

Nauwkeurigheid

“Het sociale aspect zit in haar genen. Bieke’s moeder Marleen is al 25 jaar de drijvende kracht achter de Damse Wereldwinkel en werkte jarenlang bij Familiezorg. Haar vader Eric was algemeen directeur van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Brugge. Bieke is sinds haar 18de actief bij de Wereldwinkel in Sijsele”, weet vrijwilligster Gerda Goethals.

“We genieten steeds meer van haar talenten, zoals haar reflex om in al haar activiteiten de wereldwinkel te betrekken en haar nauwkeurigheid die goed van pas komt bij onze verslagen en boekhouding.”

“De nauwkeurigheid van Bieke komt goed van pas bij onze boekhouding”

Gedrevenheid

Bieke is nu ook al zo’n acht jaar lang actief lid bij dameswielerclub De Beuterblommen en bij de Sint-Ritatrappers. “Bieke is een erg goede organisator”, zegt Mieke Reubens van de Beuterblommen. “Ze organiseert niet alleen al vijf jaar lang ‘Bike for life’ voor het goede doel, maar stippelt ook de ritten uit voor onze dameswielerclub. Bieke is bovendien heel zorgzaam, zowel op als naast de fiets. We legden samen al heel wat kilometers af. Bieke is dus een échte krak.”

Dat bevestigt ook Geert Vlaminck van de Sint-Ritatrappers. “Bieke versterkte vorig jaar ons bestuur”, weet Geert. “Ze stuurt soms nog mails om halfdrie ‘s nachts, wat haar gedrevenheid bewijst.” Ook haar ouders Marleen Cools en Eric Claes zijn trots op hun ‘krak-dochter’. “Als ouders zijn we tevreden dat we aan Bieke, maar ook aan onze andere kinderen Lien en Dries, konden meegeven hoe belangrijk het is om iets te doen voor mensen die minder geluk hebben.”

Felicitaties

Tot slot reageert ook burgemeester Joachim Coens: “Ik wil Bieke namens de Damse gemeenschap feliciteren en bedanken voor de manier waarop ze mensen op een sportieve manier samenbrengt en zich inzet voor het goede doel.”

“Geen actieve politiek voor mij”

Met een ruime vrienden- en kennissenkring en pakken sociaal engagement lijkt Bieke Claes wel de geschikte kandidaat om het politieke veld in Damme te versterken. “Ik ben heel gelukkig met deze verkiezing tot Krak van Damme, maar ik heb echt geen ambitie om me verder nog aan de wil van de kiezer te onderwerpen. Het is me wel al gevraagd, moet ik eerlijk toegeven. Toch zal ik dat niet doen. Ik heb mijn handen vol met mijn job als logopediste en mijn andere sportieve en sociale activiteiten”, zegt Bieke. “Ik denk ook niet dat die toch wel concurrentiële omgeving van de politiek iets voor mij is.”

Bieke is, net zoals haar moeder Marijke, actief bezig met de Wereldwinkel, naast de Cultuurfabriek in Sijsele. “Ik sta hier in voor een stuk van de praktische organisatie, de administratie en hou iedere maand op zaterdag permanentie in de winkel”, weet Bieke. “Door tijdsgebrek ben ik iets minder bezig met de ideologische onderbouw, maar ik sta wel achter de algemene principes: alle boeren en producenten moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun waren. Ik promoot de producten ook bij het stadsbestuur en de Damse verenigingen, zoals het Davidsfonds, dat onder meer koffie en fruitsap afneemt. Ook de jeugdverenigingen bestellen producten bij ons.”

Naast haar engagement voor de Wereldwinkel is Bieke ook trots op haar werk als ‘coach’ voor haar broer Dries, die al meerdere keren het Dams wielercriterium won en goed scoort in wedstrijden van nevenbonden. “Ik ben zijn ‘koersklankbord’, ga mee naar de koersen en fungeer als zijn soigneur“, stelt ze. “Nadat ik vorig jaar Alpe d’Huez en de Galibier opreed en totaal onvoorbereid een halve marathon liep op de Warmathon terwijl ik nooit meer dan 7 km liep wil ik ik op 14 april de Amstel Gold Race rijden, een toer van zo’n 150 kilometer. Daarvoor ben ik nu aan het mountainbiken en spinnen, om conditie te kweken.”

Bio Bieke Claes

Privé

Bieke werd geboren op 11 mei 1982 in Leuven. Toen ze vier jaar was, verhuisde het gezin naar Moerkerke. Bieke is de dochter van Marleen Cools en Eric Claes. Ze heeft een broer Dries en een zus Lien.

Loopbaan

Ze ging naar de Vrije Basischool Moerkerke en trok daarna naar het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis. Aan het KHBO Brugge volgde ze de opleiding logopedie. Ze werkt als logopediste bij de groepspraktijk Logopedieladder met vestigingen in Maldegem, Adegem en Moerkerke.

Vrije tijd

Bieke is bestuurster bij WTC Sint-Ritatrappers en damesfietsclub De Beuterblommen. Daarnaast organiseert ze ‘Bike For Life’.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak