Dakwerkers hebben het niet onder de markt in deze hitte

Redactie KW

Het zijn niet alleen voor de boeren zware tijden. Ook de dakwerkers in onze provincie zien af. Snikheet of niet, zij moeten het dak op.

“Anders komt er nu eenmaal niets binnen”, zegt Ruffino Vercauteren (34) uit Sint-Jozef bij Brugge uit. “En die daken moeten zo snel mogelijk dicht gemaakt worden. Dus wij klagen niet en doen gewoon door.” De thermometer van de dertiger wees vanmiddag maar liefst 45 graden aan op het dak. Hij legde die voor ons een minuutje naast hem. “Maar ik moest hem weg halen, want hij zou springen.”

Te warm om te werken

Zowat iedereen hoorde het vandaag wel van één van de collega’s: “Het is te warm om te werken.” Maar voor de een is “warm” duidelijk nog wat anders dan voor de andere. De dakwerkers in de regio zijn al enkele dagen in een bijna ondraaglijke hitte aan het werk. Vandaag bereikte de warmte een ferme piek. “We zijn wel wat gewoon, maar dit is toch uitzonderlijk”, zegt dakwerker Ruffino. “Ik zou liegen als ik zeg dat het niet loodzwaar is.”

Ruffino – van dakwerken Vercauteren – zat de hele dag op het dak bij een klant in Koolkerke. Eerst hing hij er nieuwe dakgoten op. Daarna werd het dak geschilderd en tenslotte brandde hij zelfs roofing. Alsof het nog niet warm genoeg was. “Dat klusje moest nu eenmaal af geraken”, zegt hij. “Dan maakt het niet uit hoe warm het is.”

Dakwerkers hebben het niet onder de markt in deze hitte

Vroeger beginnen doet Ruffino – uit respect voor de buren van zijn klanten – niet. Maar om zich toch wat te verkoelen heeft Ruffino zo zijn eigen manier. “Ik draag een pet en dompel die geregeld in een emmer water”, zegt hij. “Het water loopt op die manier over mijn lichaam. Dat zorgt wel voor een aangename verkoeling.”

Werken bij 45 graden. Dan zou een mens liters water moeten drinken en liters zonnecrème moeten smeren. Maar dat ziet Ruffino anders. “Ik houd mijn t-shirt aan en mijn armen verbranden niet”, zegt hij. “En drinken? Tja, je kan blijven drinken. Het klinkt misschien vreemd, maar ik drink bijna niets.”

De dakwerker hoopt dat de hitte nu wel zijn piek bereikt heeft. “Ik zal blij zijn als het weer wat afkoelt. Want op deze manier ben je ‘s avonds echt wel helemaal uitgeteld.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier