Dakloze Pool duikt na enkele maanden terug op in Blankenberge

Redactie KW

De Poolse dakloze Damian Dychtanowicz is na omzwervingen in binnen- en buitenland terug opgedoken in Blankenberge.

Damian was begin juli samen met zijn hondje ongewild de hoofdrolspeler in de discussie over de menswaardigheid van het omstreden bedelverbod in Blankenberge. De Pool werd dagelijks opgepakt in de Kerkstraat in Blankenberge omdat hij stond te bedelen in het straatbeeld. Damian verbleef telkens enkele uurtjes in de cel om na zijn vrijlating doodleuk terug te keren naar dezelfde plaats. Daarna herhaalde het hele proces zich opnieuw. De man trok na enkele dagen toch zijn conclusies en verdween uit het Blankenbergse straatbeeld. Tot woensdagmiddag. Na omzwervingen in Oostende, Gent, Leuven en Luik stond hij terug op zijn vertrouwde plek in de Kerkstraat. “Ik liet me net vertellen dat de politie me deze keer wel met gerust zal laten. Op voorwaarde dat ik niemand persoonlijk aanspreek of vastgrijp om geld te vragen”, zegt Damian.

Reizen

Door de tussenkomst van de Liga voor Mensenrechten werd het bedelverbod enkele weken geleden afgezwakt. Burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) reageert voorzichtig op de terugkeer van de dakloze Pool en zijn hondje Sarah en zal samen met de politie de zaak bekijken. “Vroeger was er een duidelijk afgebakende zone, waar bedelen niet mogelijk was”, aldus De Klerck. “Maar we hebben een advies van Binnenlands Bestuur moeten volgen en dit laten goedkeuren in de gemeenteraad. Aanspreken en aanklampen van mensen mag sowieso niet en ook de doorgang op het voetpad moet mogelijk blijven”, aldus De Klerck.

Damian zelf lijkt zich weinig aan te trekken van de heisa. “Ik reis al jarenlang door heel Europa. Werken? Nee, daarvoor reis ik veel te graag rond”, getuigt Damian. “Mijn volgende tussenstop wordt meer dan waarschijnlijk Leuven.”

Heel wat passanten betuigden alvast hun steun aan de sympathieke Pool.

(MM)