Dakloze heeft omgebouwde bunker verlaten

© Benny Proot
Redactie KW

De dakloze man die al een hele tijd in een bunker in Sint-Kruis bij Brugge woont, heeft die verlaten. De Brugse vrederechter besliste eerder dat de man er onrechtmatig verbleef.

Kris Provoost is 44 jaar en dakloos. Door enkele tegenslagen raakte hij zijn huis kwijt. Maar hij liet zijn hoofd niet hangen en belandde in augustus vorig jaar in een WOI-bunker op een manègesite. De voormalige timmerman stak er de handen uit de mouwen en sloeg aan het verbouwen. Een melkemmer diende als brievenbus en hij installeerde er zelf een terrasje. Water ging hij in een bron verderop halen, een toilet was toekomstmuziek. En Kris was ambitieus: Hij wilde bovenop de bunker nog een verdieping bouwen met drie kamers en een dakterras. Hij wou de muren isoleren en zonnepanelen installeren.

Maar zover zal het dus nooit komen. Want de eigenaar van de grond en de pachter stapten naar de vrederechter. En ze kregen gelijk, want die besliste dat Kris niet in de bunker mag blijven wonen. Meer nog: de rechter oordeelde dat hij er al sinds 1 maart onrechtmatig woont. Opvallend, aangezien het vonnis pas vele weken later werd uitgesproken. De vrederechter lijkt een duidelijk signaal te willen geven: liever gisteren dan vandaag vertrekken. En dat deed hij ook. De eigenaars van de bunker konden deze week al starten met de afbraakwerken.

Bezettingsvergoeding

Om Kris Provoost tot spoed aan te manen werd in het vonnis ook een zogenaamde ‘bezettingsvergoeding’ opgenomen. Die bedraagt 20 euro per dag en ging ook in voege vanaf 1 maart. Het ziet er dus naar uit dat Kris de eigenaars van de bunker zelfs nog zal moeten betalen voor de periode na 1 maart. Waar Kris nu heen trok en of hij die bezettingsvergoeding nog zal betalen blijft onduidelijk. Ook de eigenaars wensten niet te reageren.

(TLG)

Dakloze heeft omgebouwde bunker verlaten
© Benny Proot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier