“Dagkost rusthuis Wijtschate stijgt met 16 %”

Redactie KW

Op de gemeenteraad van maandagavond in Heuvelland klaagde oppositielid Nicole Demuynck (CD&V) de stijgende kosten voor de bewoners in woon- en zorgcentrum St.-Medard in Wijtschate aan.


Tijdens de variapunten haalde Nicole Demuynck (CD&V) de stijging van de ligdagprijs aan in het OCMW-rusthuis van Wijtschate. “In juni werd de ligdagprijs verhoogd met 3 euro, van 43 tot 46,41 euro. Toen was de was nog inbegrepen. Dinsdag werden de bewoners voor de keuze gesteld: ofwel zelf de persoonlijke was doen, ofwel uitbesteden aan een wassalon. Er wordt voorspiegeld dat dat 50 tot 70 euro per maand zal kosten. Ik heb mijn eigen berekeningen en daaruit blijkt dat 70 euro mogelijk, maar dan zullen de bewoners wel heel de maand dezelfde kleren moeten aandoen. 120 euro per maand lijkt mij een realistischere inschatting van de werkelijke kostprijs. Samen met de stijging van de ligdagprijs betekent dat een stijging van de kosten voor de bewoners van 16 % in vier maanden. Bovendien werden prijsstijgingen nooit besproken in de OCMW-raad.”

OCMW-voorzitter Ward Dierickx (N-VA) gaf toe dat de prijsstijgingen misschien niet ten gronde werden besproken in de OCMW-raad. “Maar ze zijn wel ter sprake gekomen bij discussies over de verbetering van de financiële toestand van het OCMW. Vorig jaar maakten we 770.000 euro verlies. Dat is 100 euro per inwoner van Heuvelland, die ze ieder jaar moeten betalen voor 60 bewoners van St.-Medard. Daar moet iets aan gebeuren. Ik wil het rusthuis in OCMW-handen houden. Mijn enig doel is dat ik volgend jaar hier betere cijfers kan presenteren.”

(TGHL)