Dagjestoeristen negeren opnieuw het zwemverbod in Knokke-Heist

Redactie KW

Aan het strand van Knokke-Heist komen deze week – ondanks de tropische temperaturen – geen extra reddingsposten. Heel wat dagjestoeristen negeerden echter het zwemverbod.

Enkel komend weekend zullen er nog redders op het strand te zien zijn. “Het opzetten van een reddingsdienst is een ernstige zaak die ruim op voorhand wordt georganiseerd en besproken. Last minute snel nog enkele redders optrommelen zou eerder een foutief verwachtingspatroon scheppen bij de mensen, waarbij ze denken dat het veilig is om in het water te gaan”, verklaart schepen van toerisme Anthony Wittesaele. “Die veiligheid zouden we niet kunnen garanderen als we geen volledige bezetting hebben. Vanaf deze week geldt dus een algemeen zwemverbod. Enkel pootjebaden wordt toegestaan. Wie toch het water in gaat om te zwemmen, riskeert in theorie een boete. Liever geen zwemmers, dan half werk te verrichten”, aldus Wittesaele.

Naar de toekomst toe ziet de schepen alvast geen probleem. Een uniform reglement voor alle badplaatsen is volgens schepen Wittesaele geen meerwaarde. “Iedere badplaats afzonderlijk weet het best hoe zijn strand in elkaar zit en op welke momenten er reddingsposten moeten voorzien zijn. Daarnaast beschikt niet elke badplaats over evenveel financiële slagkracht om alles geregeld te krijgen. Een autonome beslissing per gemeente lijkt mij het beste”, zegt Anthony Wittesaele.

Blankenberge wel

Enkele kilometers verderop kan er wél nog de hele week onder toezicht gezwommen worden in Blankenberge. Enkele duizenden strandgangers kwamen maandagmiddag afgezakt. “Onze aanwezigheid is geen overbodige luxe”, stelt hoofredder Tom Cocle. “Om maar een voorbeeld te geven: in deze tijd van het jaar lopen er nog altijd kinderen verloren. Bij ons komen de redders dan in actie om die terug te vinden. Op plaatsen waar geen redders meer voorzien zijn, wordt de operatie drenkeling ingezet. Een heel dure actie”, aldus Tom Cocle. “Onze reddingspost was permanent open van 30 april. Op 18 september stopt ook voor ons het seizoen.”

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier