Dag van de Zorg in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt: “We openen vier operatiezalen”

Sabine Ver Eecke: "Mijn levenswijsheid? Wees positief en lach veel." © Foto KM
Redactie KW

Op zondag 18 maart staat alles in het teken van de Dag van de Zorg. Diverse zorginstellingen over het hele land zetten hun deuren open voor het grote publiek. Ook in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt kunnen bezoekers kennismaken met de verschillende diensten en hun werking. Wij hadden er een babbel met Sabine Ver Eecke, hoofdverpleegkundige van het operatiekwartier.

“Ik vind het een prima initiatief en ik ben dan ook blij dat het Sint-Andriesziekenhuis de deuren openzet voor iedereen”, steekt Sabine Ver Eecke van wal. “Degenen die ons ziekenhuis op die dag bezoeken, kunnen tijdens de uitgestippelde rondleiding de verschillende afdelingen met hun specifieke kenmerken bekijken. De verzorging van de gehospitaliseerde patiënten komt niet in het gedrang. Er is tijdens de rondleiding ook aandacht voor jong en oud.”

Zelf zal ze ook haar steentje bijdragen tot een goed verloop van de dag. “Samen met een aantal operatieverpleegkundigen en chirurgen gaan we vier operatiezalen openen voor het publiek. Bepaalde technieken met ultramoderne technologieën worden door de artsen uitgelegd. Vragen kunnen door bezoekers aan de artsen en verpleegkundigen gesteld worden.”

Studies in Leuven

Binnen het ziekenhuis is Sabine Ver Eecke een belangrijke schakel in de goede werking van het operatiekwartier. “Ik ben hoofdverpleegkundige van het operatiekwartier en de recovery. Mijn voornaamste taak in die functie is zorgen voor het goede reilen en zeilen binnen die eenheid. Er continu voor zorgen en op toezien dat de kwaliteit van de zorg optimaal is en bijsturen waar nodig.”

“Werken als verpleegkundige is een meisjesdroom die werkelijkheid is geworden”

Als verpleegkundige heeft ze al redelijk wat dienstjaren op haar teller staan, maar hoe is ze precies in het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis terechtgekomen? “Ik heb mijn studies verpleegkunde aan het Sint-Elisabethinstituut in Leuven gevolgd. Erna heb ik gesolliciteerd in verschillende ziekenhuizen voor een plaats op een kritieke dienst. In die tijd was de job van verpleegkundige zeker nog geen knelpuntberoep zoals het er vandaag wel een is. Ik had twee mogelijkheden om ergens aan de slag te gaan. Ik kon werken in het universitair centrum Gasthuisberg en in het Sint-Andriesziekenhuis. Aangezien ik nog bij mijn ouders in Tielt woonde, was mijn keuze snel gemaakt.”

Wees positief

Al van kinds af speelde ze met het idee om verpleegkundige te worden en ze is dan ook blij dat ze het vandaag nog altijd is. “Het is een meisjesdroom die werkelijkheid is geworden. Ik werk sinds 1987 in het Sint-Andriesziekenhuis en ben na al die jaren heel tevreden dat deze organisatie nog steeds mijn werkgever is.”

Als hoofdverpleegkundige maakt ze tal van zaken mee en ze heeft voor iedereen een boodschap: “Mijn mama heeft mij van in mijn kinderjaren meegegeven dat ik veel moest lachen in het leven. Wel ik heb al veel gelachen in mijn leven, zowel op als naast de werkvloer. Ik zou die levenswijsheid aan iedereen meegeven: wees positief en lach veel. Denk daaraan als het eens wat moeilijker gaat op privé of professioneel vlak”, besluit Sabine Ver Eecke.

Sint-Andriesziekenhuis (Bruggestraat 84, Tielt)

– Een bezoek aan het operatiekwartier, spoedafdeling, materniteit, geriatrie en het chirurgisch dagziekenhuis: neem deel aan reanimatietrainingen, leer gipsen en maak kennis met de bevallingspop.

– Kinderanimatie met Xavier uit Rox en clown Jojo met grime en ballons voor de allerkleinsten.

– In samenwerking met onder meer de politie en brandweer, VDAB, Vives.

Curaremos (Kroonstraat 1, Tielt)

– Opendeur van 10 tot 17 uur.

– Het bezoek leidt door enkele van de 22 ruime en flexibele appartementen en er kan kennisgemaakt worden met de woonassistent.

– Voor Curando betekent de residentie een nieuwe schakel in de geïntegreerde dienstverlening voor ouderen met een zorgvraag.

(Kenny Martens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier