Cursus zelfverdediging voor vrouwen in Rumbeke: “Elke vrouw moet de basis kennen”

V.l.n.r. Inge Loones, Magali Mullebrouck, Jolien Lievens, Sofie Vermander, Muriël Wambacq, Maryse Vlaemynck, Lotte Vanherweghe, Elien Degezelle, Ellen De Cokere, Maidie Deceuninck, Sabrina Latruwe, Elise Ceenaeme, Cathie Lefieuw en Veronique Monteyne. Onderaan: Laura De Koster, Marieke Vancoillie, Mandy Hot, Audry Achtergaele, Mike Moerman, Jurgen Devolder, Louise Lammertyn en Charlotte Lammertyn. © (Foto Wim)
Philippe Verhaest

Voorkomen is beter dan genezen, vindt Jurgen Devolder van het Devotion Training Center. Daarom organiseert de politie-insepcteur een vierdelige cursus zelfverdediging voor vrouwen. “Ik weet uit ervaring dat enkele basistechnieken voor veel mensen een wereld van verschil kunnen maken.”

Jurgen Devolder (40) runt samen met zijn vriendin Louise Lammertyn (27) het trainingscentrum Devotion langs de Bergeikenstraat in Rumbeke. “Dit is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, opent hij. “Ik werk als inspecteur bij de politiezone Riho en ben al sinds mijn twaalfde met vechtsporten en zelfverdediging bezig. Ik startte met karate in die discipline ben ik zelf nog Belgisch kampioen geweest en ben ondertussen ook onderlegd in judo, jiu jitsu en krav maga.”

Die laatste is een zelfverdedigingstechniek die door de Israëlische geheime dienst Mossad ontwikkeld werd. “Die combineert het beste van een pak vechtsporten en zorgt zo voor een efficiënte verdedigingstechniek.”

Zes jaar geleden ging Jurgen met Devotion van start. “Ik voelde de nood om mijn kennis met anderen te delen. We zijn gestart met een vijftal mensen, nu hebben we ruim zestig actieve leden.” Dat succes zorgde er ook voor dat de oorspronkelijke locatie in Rumbeke snel te klein werd. “Zo’n vier jaar geleden zijn we uitgeweken naar Izegem, waar we onze groepslessen nu in de sporthal De Krekel organiseren. De kleinere cursussen worden wel nog in onze zaal in Rumbeke gegeven.”

Bij Jurgen kunnen alle leeftijden terecht. “Zo organiseren we ook zelfverdedigingscursussen voor kinderen en jongeren tussen 10 en 16 jaar. Die zijn uiteraard pedagogisch verantwoord. Onze oudste cursist is dan weer een fitte vijftiger.”

Nu organiseert Jurgen voor de tweede keer een cursus zelfverdediging voor vrouwen. “En die was al snel uitverkocht”, vervolgt hij. “Vier zaterdagen lang brengt Jurgen een twintigtal dames de basis van zelfverdedigingstechnieken bij. “Ik ben ervan overtuigd dat elke vrouw die knepen in de vingers moet hebben. Het is nu eenmaal een feit dat dames lastig gevallen worden, dat er sneller dan vroeger gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dat weet ik uit mijn ervaring als politie-inspecteur. De politie verwittigen is uiteraard nog altijd nodig, maar in de korte tijd tussen het telefoontje en de aankomst van de politie, kan er veel gebeuren. Daarom moeten dames zichzelf kunnen verweren. Op een correcte manier.”

“We focussen op de zwakke punten van de belager: het hoofd, de geslachtsdelen en knieën”

Tijdens de cursus focust Jurgen zich op de zwakke punten van de belager. “Het hoofd, de geslachtsdelen en de knieën. we leren onze dames ook om hun nagels te gebruiken, maar enkel en alleen wanneer ze zich echt bedreigd voelen. Daarom schotelen we onze cursisten ook een stevige portie theorie voor. Je mag enkel jezelf verdedigen, nooit aanvallen.”

Zelfzeker

Dat de lessenreeks aanslaat, is volgens Jurgen geen verrassing. “Onze maatschappij is nu eenmaal veranderd. Met deze bagage in je rugzak voel je je ook een pak zelfverzekerder. Ik zie zelfverdediging voor vrouwen in de toekomst alleen maar aan populariteit winnen. Het is gewoon nodig om die kennis te hebben. Als politie-inspecteur moet ik per weekend gemiddeld twee keer terugvallen op mijn krav maga-technieken. Dat zegt genoeg.”

Anticiperen

Laura De Koster (27) uit Roeselare is een van de enthousiaste cursisten. “Waarom ik deze lessenreeks volg? Je hoort vrijwel wekelijks verhalen over mensen die aangevallen zijn en dergelijke situaties komen ook in Roeselare voor. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me tijdens een avondje uit minder veilig voel dan enkele jaren geleden. Jammer, maar het is nu eenmaal zo. Zelf heb ik een ongewenste aanraking op café buiten beschouwing gelaten nog geen écht nare ervaringen meegemaakt, maar ik anticipeer liever. Door deze cursus zelfverdediging voor vrouwen te volgen, zal ik meteen weten wat te doen en kan ik uit een onveilige situatie ontsnappen. Je leert iets bij en tegelijk zijn de sessies goed voor je conditie. Ik raad het alle vrouwen aan om deze cursus te volgen.”

info: www.devotion-roeselare.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier