Critici vinden Nederlandse award voor Brugse kerstmarkt een grap

Philippe Le Loup en Piet Vanderyse van het Brugs Handelscentrum op het lege Simon Stevinplein, dat na de kerstmarkt opgeruimd werd. © TVH
Stefan Vankerkhoven

De Brugse kerstmarkt heeft deze week een prijs gewonnen op de vakantiebeurs van Utrecht. Een grap, menen kritische Bruggelingen, die al jaren smeken om vernieuwing van het winterevenement. Piet Vanderyse van het Brugs Handelscentrum, verdedigt zijn kerstmarkt vurig.

Woensdag jl. mocht Piet Vanderyse naar het Nederlandse Utrecht trekken, om de internationale Kerstmarkt Award 2017 in ontvangst te nemen. Wat is de waarde van deze prijs? De Nederlanders verkozen Brugge tot beste Belgische kerstmarkt.

Piet Vanderyse stelt: “De vakantiebeurs van Utrecht is een grote, internationale vakbeurs. Ze wordt georganiseerd door verkeersbureaus.info. Ik ben blij met die buitenlandse erkenning. In zes weken tijd hebben 7.500 toeristen hun stem uitgebracht. Dat de Brugse Kerstmarkt scoort doet deugd, na alle kritiek die wij kregen. Maar ja, de Bruggelingen hebben op alles kritiek. Maar ze vergeten dat onze kerstmarkt een miljoen bezoekers naar Brugge gelokt heeft.”

“Mensen vergeten dat onze kerstmarkt een miljoen bezoekers naar Brugge gelokt heeft”

Wie is verkeersbureaus.info, die de award uitreikte? Op haar eigen commerciële website promoot ze zichzelf als een snel groeiend platform uit Amsterdam met reisinspiratie en informatie over bijna 400 bestemmingen. Het online platform gaat er prat op meer dan 50.000 bezoekers per maand te hebben, waaronder telkens meer Vlamingen, en maakt gebruik van 50 travel bloggers. Bestemmingen, hotels, autoverhuurders en lokale bedrijven zoals restaurants of attractieparken kunnen zich aanmelden voor opname op de website. Voor een jaarlijks bedrag wordt het bedrijf vertoond op de bestemmingspagina…

Is de Brugse kerstmarkt aan vernieuwing toe?

Belangrijker dan deze internationale prijs is de vraag of de huidige Brugse Kerstmarkt niet dringend aan vernieuwing toe is. Piet Vanderyse zegt: “Het Brugs Handelscentrum is een vzw die onder meer via de kerstmarkt de handel in de binnenstad tijdens de maand december wil promoten. Elk jaar investeren wij in vernieuwing. In 2016 kochten wij 500 paar nieuwe schaatsen aan voor de ijspiste en opteerden wij voor een milieuvriendelijker installatie, zodat onze energiekosten gehalveerd werden. In 2017 zorgden wij voor nieuwe kerstverlichting in de straten en aan de bomen van het Simon Stevinplein. Dat heeft ons 50.000 euro gekost. Vergeet ook niet dat wij voor het plaatsen van een ijspiste op de Markt 100.000 euro moeten ophoesten. De huur van stellingen alleen al bedraagt 18.000 euro. En we betalen jaarlijks voor 15.000 euro aan animatie van allerlei orkestjes. Voor de dagelijkse opkuis maken we gebruik van sociale tewerkstelling, wat ons 10.000 euro kost, aan een nachtwaker betalen wij 14.000 euro.”

“Het Brugs Handelscentrum was een aantal jaren geleden de eerste om dit prototype van chalets te huren, maar Ieper, Gent, Antwerpen en Brussel zijn ons gevolgd”

“Ter vergelijking: de privé-firma die deze winter in Oostende het kerstgebeuren op touw zette, kreeg van het Oostends stadsbestuur een subsidie van 100.000 euro. Wij moeten de Stad 600 à 700 euro standgeld betalen voor elk huisje. Het levert de stadskas 35.000 euro op. Uiteraard recupereren wij dat bedrag van onze standhouders. Die moeten ons 2.600 euro – wat meer voor drankstandjes – betalen voor 35 dagen. Het Brugs Handelscentrum was een aantal jaren geleden de eerste om dit prototype van chalets te huren, maar Ieper, Gent, Antwerpen en Brussel zijn ons gevolgd.”

Beperking: maximaal 80 standen

“Er is veel kritiek op onze kerstmarkt. Maar je vindt dezelfde producten in andere steden. Je mag de toeristen hun glühwein of braadworst niet afpakken. In Brugge gelden er trouwens beperkingen: er mogen maximaal 80 standen opgesteld worden. Meer is niet rendabel. Slechts één derde van de standen mag eten of drank verkopen, amper zes stalletjes sterke drank.”

“Velen hebben kritiek, maar het is alleen het Brugs Handelscentrum dat een kerstmarkt organiseert in Brugge. Als de hoteliers klagen over de kwaliteit van de kerstmarkt, waarom steken ze dan zelf niet de handen uit de mouwen? Het zou wel niet gepast zijn om op andere pleintjes ook nog standjes op te stellen. Het historische Brugge heeft ook nood aan stilte pleintjes. Maar wij zijn bereid om met de poortstraten samen te werken. Wij hebben de hand gereikt naar de ijssculpturen op het stationsplein. Het idee van een lichtspektakel dat bezoekers van het station naar het centrum leidt, is interessant. Maar de organisator van de ijssculpturen heeft niks in de pap te brokken, Disney heeft alle touwtjes in handen.”

“Als de hoteliers klagen over de kwaliteit van de kerstmarkt, waarom steken ze dan zelf niet de handen uit de mouwen?”

“Uiteraard staat het Brugs Handelscentrum open voor vernieuwing. Maar ons huidig contract loopt nog één jaar. Voor investeringen heb je een langdurig contract van minstens vijf jaar nodig. In 2018 zal de Kerstmarkt lopen van 23 november tot 1 januari. Zo kunnen wij de Engelsen strikken, die na 15 december hun Xmas shopping in eigen land doen. Nadien komen de Fransen, maar na Nieuwjaar is het vet van de soep. Dan moet meneer mee met madam naar de solden en is hem met moeite op de kerstmarkt nog één Glühwein gegund.”

“Met een groter budget kun je inderdaad veel meer doen. Mijn droom is om langs de Dijver, vlak voor het Europacollege, Kerstmis te evoceren, zoals het in 27 Europese landen beleefd wordt. Schaatsen op de Reitjes, het idee van schepen Hilde Decleer, is technisch mogelijk. Maar ik hou mijn hart vast, indien de Reitjes vervuild worden met koelvloeistof. Een schaatspiste op het Minnewater is voor ons onbespreekbaar. Want de bedoeling van de kerstmarkt is om shoppers te lokken naar de winkelstraten.”

“Beste wijnen verkoop ik in december”

“We mogen niet vergeten dat de kerstmarkt een economisch gegeven is. Mede dankzij de kerstmarkt is december een topmaand voor handel en horeca. In mijn restaurant De Koetse verkoop ik in december mijn beste wijnen. ‘t Is een goed cliënteel dat naar Brugge komt in die dagen.”

We onderzoeken het idee om volgende keer te schaatsen rond het standbeeld van Breydel en De Coninck. Alle voorstellen zijn welkom. We denken ook aan samenwerking met ‘Handmade’ in Brugge, maar ze moeten kunnen garanderen dat zij zeven dagen op zeven een artisanale stand kunnen openen. Ik stoor mij aan de critici die zelf geen ideeën hebben. Het enige, alternatief voorstel dat ooit geopperd werd, was een alcoholvrij drankstandje. Dat de critici maar eens proberen om dat rendabel uit te baten.”