Criminaliteit in Oostende in eerste helft 2015 daalde met 12%

Korpschef Philip Caestecker van de politiezone Oostende kon sterk dalende criminaliteitscijfers presenteren voor de eerste helft van 2015. © HH
Redactie KW

De criminaliteit in Oostende in de eerste jaarhelft van 2015 daalde met 12% in vergelijking met 2014 en met bijna 40% in vergelijking met 2011.

“Cijfers zijn cijfers en er moeten veel reserves worden geuit bij iedere voorstelling van criminaliteitscijfers”, waarschuwt korpschef Philip Caestecker. “Anderzijds geeft een continue rapportering toch een goed zicht op de evolutie. In de eerste helft van 2015 zijn er 3.682 gerechtelijke feiten geregistreerd. Het aantal gevallen van diefstal en afpersing (2.839 feiten) daalt met 8,1%, gewelddadige misdrijven tegen eigendom met 17,9%, misdrijven tegen de lichamelijke integriteit (lichte gewelddaden) met 8,6% en rond verdovende middelen met 53,1%. Het aantal inbreuken op de vreemdelingenwetgeving steeg met 5,8%.

Meer woninginbraken

Het aantal diefstallen daalde met 11,4%, het aantal diefstallen met geweld en afpersing steeg met 9,8%, al gaat het in totaal maar om 67 feiten. Het aantal gevallen van vandalisme ging met 16,9% achteruit tot 384 feiten in de eerste helft van 2015. Bij de diefstallen valt wel de stijging van het aantal woninginbraken op: 10,6% meer in vergelijking met 2014, 8,4% meer in vergelijking met 2011. “In vergelijking met de andere centrumsteden scoren wij vrij goed, maar vanwege de stijgende lijn zijn de woninginbraken toch een aandachtspunt”, zegt de korpschef.

Wat verkeersongevallen met letsels betreft, kan Oostende dan weer een erg goed rapport voorleggen. Het aantal letselongevallen daalde van 264 naar 263 in de eerste helft van 2015, maar sinds 2011 tekent zich een daling van 9,6% af en sinds 1999 zelfs met 55,9%. “Wij daalden de laatste tien jaar het meest van alle steden in België”, aldus Philip Caestecker.

Onveiligheidsgevoel

Ondanks de goede scores blijft het onveiligheidsgevoel in Oostende erg hoog. Burgemeester Johan Vande Lanotte wijt dat aan het hoge aantal senioren. “Oudere mensen voelen zich ook minder veilig omdat ze bijvoorbeeld minder goed zien in het donker”, legt hij uit. “Het onveiligheidsgevoel is ook relatief onbestemd. In de eigen buurt voelen de Oostendenaars zich veiliger dan in de stad in het algemeen. Je denkt dan aan onveiligheid in het centrum, maar ook de bewoners van het centrum voelen zich relatief veilig in hun buurt.

In de komende maanden zullen het stadsbestuur en de politie zich achtereenvolgens concentreren op fietsdiefstallen, woninginbraken en winkel- en handtasdiefstallen. “Fietsdiefstallen zitten in dalende lijn, maar het materiële verlies is dikwijls vrij groot”, aldus Johan Vande Lanotte. “Het gemiddelde nadeel bij een woninginbraak is meestal – niet altijd – kleiner dan bij een fietsdiefstal. Bij woninginbraken blijft het immers nogal eens bij pogingen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier