Creatieve jeugd vindt definitief onderdak in CinéPalace

We herkennen de schepenen Bert Herrewyn en Wout Maddens en Ben Mertens, directeur van Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk, samen met Bram Platteau, Peter Lanssens, Brecht Craeynest, Tomas Vanderbeke, Lemmy Desmedt, Louis Vandekerckhove, Vuong Ha en Jelle Stragier. © JVGK
Axel Vandenheede

De voormalige CinéPalace wordt momenteel door het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk gerenoveerd en zal onderdak bieden aan een aantal creatieve jeugdverenigingen. Vzw De Stroate is daar nu al gehuisvest en krijgt binnenkort gezelschap. Het pand krijgt zo opnieuw een sterke artistieke invulling nadat de vzw CinéPalace er midden vorig jaar mee ophield.

Het pand in de Zwevegemsestraat 13 heeft al een rijke geschiedenis: in 1922 opende daar Dancing Palace de deuren. Die werd in 1950 omgebouwd tot de bioscoop CinéPalace. “Na verloop van tijd paste CinéPalace zijn programmatie aan en werd het de eerste erotische cinema van Kortrijk“, legt schepen Wout Maddens (Open VLD) uit. “Het was een groot succes. Maar daar kwam in 1988 een einde aan door de concurrentie van videoverhuur: de cinema sloot de deuren.”

Sinds 2006 is het gebouw eigendom van Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK). Samen met onder meer de sites Mercurius en Palacehof maakt het deel uit van het stadsvernieuwingsproject in de Zwevegemsestraat. Sindsdien stelt het SOK het pand ter beschikking voor creatieve jeugdinitiatieven. Zo startte daar in 2008 vzw CinéPalace op. Het artistieke huis had in eerste instantie met tegenwerking af te rekenen, maar kreeg daarna veel bijval.

“Van een danszaal tot een hiphopacademie: het maakt 100 jaar entertainment in de Zwevegemsestraat rond” – Wout Maddens

Eind juni 2016 meldde Wim Christiaens, voorzitter van de vzw, dat hij de werking zou stoppen. Omdat CinéPalace weg moest, stelde hij. Schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) sprak dat echter tegen. “Hij wilde een voltijdse wedde en dat kan niet. Dan zouden we elk jeugdhuis een gelijkaardige wedde moeten geven”, liet hij toen noteren.

Eén jaar na deze feiten is het SOK intussen bezig met de grondige renovatie van het hele bouwblok. “Een budget van 275.000 euro is voorhanden voor renovatie- en aanpassingswerken aan het gebouw”, aldus nog schepen Maddens, bevoegd voor SOK. “Binnenkort wordt een oproep gelanceerd voor een architect. In 2018 zal geïnvesteerd worden in het dak, de sanitaire voorzieningen, de technische installaties en de aanpassingen die de veiligheid van het gebouw ten goede komen.”

Hiphopacademie

“De kleurrijke geschiedenis van CinéPalace krijgt een boeiend vervolg. Het SOK investeert bewust in de renovatie van de gewezen dans- en cinemazaal met behoud van het typische karakter. Van danszaal tot hiphopacademie, het maakt honderd jaar entertainmentgeschiedenis in de Zwevegemsestraat rond. En dit is nog maar een onderdeel van de totaalplannen voor de grondige aanpak van de Zwevegemsestraat die we in september naar de gemeenteraad brengen.”

De CinéPalace in 1985. Toen was daar nog een goed draaiende bioscoop gevestigd.
De CinéPalace in 1985. Toen was daar nog een goed draaiende bioscoop gevestigd.© Beeldbank Kortrijk

Daarbovenop maakte het stadsbestuur 500.000 euro vrij. Schepen Herrewyn: “Vanuit het jeugdbudget wordt via de toelage jeugdinfrastructuur voor de komende 20 jaar een bedrag van 500.000 euro vrijgemaakt voor de huur. Dat het gebouw in gebruik wordt genomen door jeugdverenigingen die creatief en laagdrempelig met muziek, dans en streetart bezig zijn, is een meerwaarde voor de buurt .”

Ook kunst en media

“Het gratis huisvesten van jeugdverenigingen is een hoeksteen van het Kortrijkse jeugdbeleid. Vanuit JC Tranzit worden jeugdverenigingen ondersteund in hun zoektocht naar een locatie voor hun werking. Zo krijgt vzw De Stroate, die sinds 2016 tijdelijk in CinéPalace zit en nu een vaste locatie kent, met Joined Forces, Root Division en ArtKor extra gezelschap.”

“Creatieve, laagdrempelige jeugdverenigingen zijn zeker een meerwaarde voor de buurt” – Bert Herrewyn

Om de invulling van de site nog verder uit te breiden wordt momenteel nog onderzocht of Das Kunst en Bazart, twee jeugdverenigingen met een wekelijkse werking rond kunst en media, ook nog een plaats kunnen krijgen op deze site. “Met dit project wordt er in één klap gezorgd voor een huisvestingsoplossing van meerdere jeugdcultuurverenigingen. Dit zorgt tegelijk voor kruisbestuiving”, stellen beide schepenen.

Vzw De Stroate, die sinds begin dit jaar haar uitvalsbasis in de Zwevegemsestraat heeft, is tevreden. “De vier jeugdverenigingen die er hun plek zullen vinden zijn momenteel bezig om de verschillende disciplines van hiphop samen te brengen in één verhaal”, stelt Tomas Vanderbeke.

“De combinatie van muziek, rap, producen, breakdance, hiphopdans, graffiti, streetart… zal uitmonden in de eerste hiphopacademie van Vlaanderen. Wij zeggen trouwens altijd tegen onze jongeren: Gudder zit de Stroate, Hiphop is de woarde!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier