Conzettbrug in Brugge krijgt opknapbeurt

De Conzettbrug wordt vernieuwd. © Davy Coghe
Redactie KW

De Vlaamse Waterweg nv vervangt vanaf 26 maart de houten planken op de Conzettbrug in Brugge door nieuwe exemplaren. Ook enkele knelpunten voor de bediening van de brug worden aangepakt. Eind juni zal de vernieuwde brug klaar zijn.

Het houten wegdek van de Conzettbrug in Brugge, de fietsers- en voetgangersbrug die de Coupure overspant, is aan vervanging toe. De Vlaamse waterwegbeheerder installeert een volledig nieuw brugdek. Het nieuwe brugdek zal eveneens uit hout bestaan.

Daarnaast worden ook enkele knelpunten voor de bediening van de brug aangepakt. Zo komen er automatische vergrendelingssystemen op de afsluitpoortjes en worden er seinlichten geïnstalleerd. De bestaande leuningen en poortjes op de brug worden grondig hersteld en er wordt verlichting geplaatst in de leuningen. Om de zichtbaarheid op de brug en omliggende straten tijdens de bediening van de brug te verbeteren, wordt er een bedieningspaneel geplaatst in de zuil van de brug.

De kabels waaraan de brug momenteel ophangt, blijven behouden en ook de buizen boven de brug blijven bestaan. In die buizen wordt wel een bescherming tegen duiven geplaatst.

Eind juni klaar

Op 26 maart starten de werken. Eerst wordt het huidige brugdek afgebroken, daarna starten de elektromechanische werken. Als alles in orde is, wordt het nieuwe brugdek midden juni geplaatst en opnieuw afgeregeld. De vernieuwde brug zal zonder onvoorziene omstandigheden eind juni in gebruik genomen worden.

“We investeren hier 150.000 euro in een versterkte verbinding voor fietsers en voetgangers”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Ik hoop dat we nog meer Bruggelingen kunnen verleiden om te kiezen voor de fiets. We pakken trouwens heel wat Brugse bruggen aan. We willen dit jaar ook nog de Dampoortbrug en de Canadabrug onder handen nemen”.

Omleiding

Om de hinder in de stad te beperken, gebeurt het nodige transport voor de werken zoveel mogelijk via de waterweg. Aangezien het brugdek van de Conzettbrug volledig weggenomen wordt, voorziet de waterwegbeheerder een omleiding. Fietsers en voetgangers kunnen in beide richtingen gebruik maken van de brug tussen de Schaarstraat en de Predikherenrei. De omleiding is van kracht van maandag 26 maart tot eind juni.

(TV-foto Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier