Controle Zeebrugge: Chauffeurs leven in hun vrachtwagen

De politie kwam met een grote overmacht het parkeerterrein controleren.
Redactie KW

Een grote politiemacht arriveerde maandagochtend even na 7 uur aan het parkeerterrein langs de Karveelstraat in Zeebrugge. In totaal namen 56 politiemensen deel aan de grootschalige controle. Daarbij werd vooral gefocust op de rij- en rusttijden en het naleven van de verplichte weekendrust na een weekdienst.

“Om de twee weken moet een chauffeur 45 uur verplichte rust nemen na een weekdienst. Die mag niet in de vrachtwagen zelf gebeuren. Jammer genoeg gebeurt dat veel te vaak wél. Met gevaarlijke situaties die daaruit volgen. Ook de omstandigheden in de camions zelf laten vaak te wensen over. Op die manier proberen ze kosten te sparen en strijken ze de dagvergoeding om in het buitenland te werken op. Normaal dient die om in ‘normale’ omstandigheden te kunnen overleven, zoals een deftige slaapplaats, maar als ze in hun vrachtwagen slapen, eten en leven kunnen ze die vergoeding dus sparen. Al is dat uiteraard niet wettig”, klinkt het bij de controleurs. De eerste resultaten zijn alvast veelzeggend. In heel wat trucks werden barbecues en ander kookmateriaal aangetroffen, wat erop wijst dat heel wat chauffeurs wel degelijk in hun cabine overleven.

Uit verschillende trucks werden BBQ-toestellen gehaald.
Uit verschillende trucks werden BBQ-toestellen gehaald.

Co2-meter

In totaal werden zo’n 180 vrachtwagen aan een controle onderworpen. Met een co2-meter werd nagegaan of er zich nog camioneurs in de cabines bevonden. “Sommigen verschuilen zich achter hun gordijn en doen alsof ze niet aanwezig zijn. Als we bij de meting echter merken dat er wél iemand binnen in de cabine zit, proberen we de chauffeur er toch uit te halen”, klinkt het nog. Wie in overtreding is, moet meteen een boete van 1.800 euro betalen. In het andere geval, wanneer ze niet willen of kunnen betalen, wordt hun vrachtwagen weggetakeld. “Het is een prioriteit om dit soort controles uit te voeren. Alleen is het niet vaak haalbaar door het groot aantal manschappen dat nodig is bij dergelijke controles”, zegt de arbeidsauditeur.

(MM – Foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier