Communicatie ordewoord in dorpskernvernieuwing van Langemark

Burgemeester Alain Wyffels spreekt de bewoners toe in een reeks van infovergaderingen over de dorpskernvernieuwing. © (Foto PCO)
Redactie KW

Een kleine honderd belangstellenden kwamen in Den Tap opdagen voor de infovergadering over de dorpskernvernieuwing in Langemark. Het kernwoord van de avond was communicatie.

De grootste werken uit de geschiedenis van de gemeente ooit starten op 16 augustus en belopen 3 jaar. Alle sprekers uit het project herhaalden de woorden overleg, bereikbaarheid en communicatie. Het commandocentrum van de communicatie wordt gevestigd in het oud-brandweercentrum in de Statiestraat. Iedere maandag om 14u zal iedereen daar met vragen terecht kunnen tijdens de werfbesprekingen.

De openbare werken worden in 8 verschillende fasen ingedeeld. Voor de aanvang van iedere fase worden de bewoners bijeengeroepen. Na afloop van iedere fase worden de bewoners op het gemeentehuis uitgenodigd op de koffie voor een evaluatie. “We willen de werkpunten van de buurtbewoners meteen meenemen voor de volgende fase. Kwestie van niet tweemaal dezelfde fouten te maken”, zei schepen Frank Gheeraert, verantwoordelijk voor het minder-hinder traject.

De laatste van de 8 fases is voorzien in de Klerkenstraat en de Korte Ieperstraat en eindigen in april 2020. Het Vijverpark en de Donkerweg is een “onafhankelijke” fase en zal plaatsvinden als de beste weersomstandigheden zich voordoen. “Daar moeten nutsleidingen en rioleringswerken in één beweging uitgevoerd worden. Dat kan omdat de afvoerstromen autonoom zijn van het net dat in het centrum ondergronds gaat”, zei burgemeester Alain Wyffels.

Rondvraag

Isabelle Verhaeghe van Infrax riep de enkelingen op die hun afkoppelingsdossier nog niet op orde hadden zich vooralsnog in regel te stellen.

Laatste punt van de agenda vormde “vragen“. Niet in het openbaar wel te verstaan, wel aan de tafel van de deskundigen. Daar schoven aan het studiebureau Sweco (het vroegere Grontmij), Synductis ( een samenwerkingsverband tussen de nutsmaatschappijen Watergroep, Eandis, Proximus en Telenet), de werkgroep Minder-Hinder, aannemer THV Persyn-Hens en voor de riolering Infrax.

Ignace Gruwier ging aan de infotafel na of de Milcobelrun op het normale traject kon doorgaan. “Geen probleem op 25 november. Desnoods slepen we de omloop wat effen”, zei de aannemer. Ook voor de Kerstcorrida, 2 weken later, verwacht men geen probleem.

(PCO – Foto PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier