Communautaire klucht in De Linde

In het geel Claudine Heyse, in het zwart Stefaan Demerie en in het rood Ronny Vanmaercke. (Foto GBA)
Redactie KW

Vanaf vrijdag 13 april start toneelstuk ‘Au Bouillon Belge’, gebracht door de Koninklijke Toneelgroep Lust in ‘t Schoone.

Een avondje lachen om de herkenbare perikelen rond een erfenisverdeling met zeer herkenbare situaties, wrange gesprekken en een grote realiteitszin: zo kan je ‘Au Bouillon Belge’, een satirische komedie, het best omschrijven. Toch zal je snel doorhebben dat Walter Van den Broeck onder dat verhaaltje de hele Belgische gewestvorming hekelt. Ontelbare verwijzingen naar de Vlaams-Waals-Brusselse communautaire strubbelingen leggen België in zijn blootje.

Het stuk is een eerbetoon aan de toenmalige voorzitter van ‘t Lust in Schoone, Marnix De Craemer, die getroffen werd door een vreselijke ziekte en daarbij overleed. Dit toneelwerk werd al gespeeld in 1999 met de theatergroep Streven uit Vichte, die daarmee de Gouden Meeuw behaalden.

Jubileum

Voor huidig regisseur Ludwig Poignie is dit een jubileum, de vijfentwintigste regie binnen Lust in ‘t Schoone, waar hij sedert 1992 als regisseur actief is. De vereniging neemt principieel niet deel aan wedstrijden, maar onder zijn regie veroverde LIS in 2007 een nominatie voor het Landjuweel met de opvoering van ‘Een vloog over het koekoeksnest’.

Drie spelers dragen het stuk: Claudine Heyse als Marie-Agnes, Stefaan Demerie als Jos en Ronny Vanmaercke als Astère zetten hun beste beentje voor. Kortom: een zwarte-gele-rode communautaire klucht om vingers en duimen van af te likken.

In totaal vinden vijf voorstellingen plaats in zaal De Linde, Sint Antoniusstraat 14 in Ingooigem. Op 13-14 en 21 april om 20 uur, op 15 en 22 april om 17 uur. (GBA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier