‘Commerçanten’ Florence en Kurt Pattyn van Glaces Poland : “IJslam niet meer met grenadine”

© Stefaan Beel
Redactie KW

In KW editie De Weekbode Roeselare schetst reporter Peter Soete wekelijks een portret van een typische Roeselaarse ‘commerçant’. Fotograaf Stefaan Beel brengt die op een eigenzinnige manier in beeld.

Deze week Kurt Pattyn. Hij kan al negen jaar zijn ei kwijt in Glaces Poland en de klanten weten dat te waarderen. Dochter Florence (21), die ook in de zaak is gekomen, ziet het alvast zitten om tot de volgende generatie ambachtelijke roomijsverwerkers te behoren.

“Na de Tweede Wereldoorlog is Emiel Deman hier met Glaces Poland begonnen”, vertelt Kurt Pattyn. “Hij noemde zijn zaak zo uit dankbaarheid omdat de Polen onze stad hebben bevrijd. Emiel was eigenlijk een bakker die ijstaarten begon te maken. Na Emiel namen de broers Cloet de zaak over en na hen heeft Johan Diopere ongeveer 25 jaar ijstaarten gemaakt.

Wat nu opnieuw ferm opkomt is de communie-ijstaarten met een lam op. En ja, het lammetje moet nog altijd bloeden als je het ijshoofdje afsnijdt.” (lacht) “Ik vul het lam wel niet met grenadine zoals vroeger. Die grenadine vloeit niet makkelijk en blijft vaak steken in het ijs. Ik gebruik een mengeling van een beetje Cointreau en aardbeiensap. Ik waarschuw de ouders wel dat de kinderen het hoofdje niet mogen opeten, dat is voor de ‘zatte nonkel’.” (lacht)

https://www.youtube.com/watch?v=q8DkBZv-GDw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier