‘Commerçant’ Eddy Matyn : laatste telg uit eeuwenoude schoenmakersfamilie

Redactie KW

In KW editie De Weekbode Roeselare schetst reporter Peter Soete wekelijks een portret van een typische Roeselaarse ‘commerçant’. Fotograaf Stefaan Beel brengt die op een eigenzinnige manier in beeld.

Deze week komt de 57-jarige Eddy Matyn in beeld. “Ik ben de twaalfde schoenmaker in de familie in ‘rechte lijn’, iedere keer van vader op zoon”, zo vertelt hij. “Wij gaan terug tot 1618 als schoenmakers, dus volgend jaar is dat precies 400 jaar”.

Toch leek Eddy niet meteen voorbestemd om zijn vader op de volgen, want eerst was hij als elektricien aan de slag. “Ik heb dat elf jaar gedaan, maar ik was iedere dag vier uur onderweg van en naar mijn job. Ik werd dat beu en op een bepaald ogenblik heb ik beslist om als zelfstandig helper in de zaak van mijn vader te beginnen. Ik was zes jaar getrouwd en ging weer naar school”.

Maar toch zal Eddy de laatste Matyn zijn in de 400 jaar oude schoenmakerij. Er is geen opvolger meer. “Wanneer ik zal stoppen? Nog niet direct. Wel zal ik het iets rustiger aan doen. Verleden jaar heb ik een open hartoperatie ondergaan en ik moet nu een nieuwe heup krijgen. Ik moet een beetje oppassen. Maar stoppen is nog niet aan de orde. Ik doe het nog veel te graag, zelfs na meer dan 40 jaar.”

https://www.youtube.com/watch?v=wznhTF9SMOY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier