Comédienne Jovanka Steele, afkomstig van Hollywood, woont in Kaster

© XC
Redactie KW

Jovanka Steele, onthou die naam goed, je zal er nog van horen. Deze comédienne en actrice speelde in zalen in onder andere Engeland, België en de VS. Tegenwoordig woont ze in Kaster in een huisje aan de kerk, een verhaal dat begon op de Gentse feesten.

“Elke Amerikaan droomt ervan om ooit zo groot te worden dat ze, op een dag, in Kaster kunnen wonen”, grapt Jovanka Steele (55). Ze is geboren in Hollywood in Los Angeles en ontmoette haar man op de Gentse feesten.

“Ik verbleef toen in Engeland omdat dat de beste comedyscene is van de wereld. Ik kwam één dag naar België om op te treden op de Gentse feesten en daar ontmoette ik mijn man”, vertelt Jovanka. Ze verhuisde naar Engeland en niet veel later naar België. Het eerste wat haar opviel aan België was dat het hier ongelooflijk rustig was.

“Een goede comedian leert eerst wandelen en dan pas lopen van hoogtepunt naar hoogtepunt”

Over de Belgen alleen maar goeds: “Het zijn heel nuchtere mensen, niet zo excited als wij Amerikanen. Sommige vrienden uit Mexico of Venezuela denken dat Belgen heel koele mensen zijn. Ik zei: ‘nee, je moet ze alleen leren kennen. Trakteer ze een pint en je hebt direct vier nieuwe vrienden’.”

Eerste keer was een hit

Jovanka wou niet altijd comédienne worden, als kind wou ze heel graag een eekhoorn worden, maar dat is haar niet gelukt. Later wou ze actrice en zangeres worden, zoals Julie Andrews uit de Sound of Music. Ze volgde een acteeropleiding maar haar stem bleek net niet genoeg voor Broadway.

Haar comedy-carrière startte in Denver (VS), ze speelde toen nog in groep met andere comedians. “Een voor een begon iedereen een solocarrière, ik wou toen helemaal geen stand-up comedian worden. Ik was gelukkig zoals het toen was”, vertelt Jovanka. “Tot mij plots iemand heeft uitgedaagd om het eens te proberen.”

De eerste keer bleek direct een hit te zijn, het was fantastisch. De optredens daarna waren wat minder, tot ze plots de klik maakte om volledig zichzelf te zijn. Vanaf dan bloeide een mooie carrière met veel optredens.

“Het mooie van comedy is de lach. Er is niet iets als een valse lach. Wanneer een mop slecht is, dan zal het publiek niet lachen. Je kan zoiets niet forceren, dat wil het publiek ook niet. Een goede comedian leert eerst wandelen en dan pas lopen van het ene hoogtepunt naar het ander. Heerlijk is dat”, besluit Jovanka.

Jovanka, 14 jaar getrouwd met Wim Coene (41) uit Lanaken, treedt tegenwoordig op in het Nederlands, ze is af en toe te horen op Radio 1, onder andere in januari met haar middagjournaal in Nieuwe Feiten. (XC)

Meer zien van Jovanka? Ga naar haar website: www.jovankasteel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier