Collega’s Mariasteen uit Gits willen in totaal 200 kg vermageren

Orian Vandenhende en Paul Vandenbroucke. (Foto VRT/Joost Joossen) © (Foto VRT/Joost Joossen)
Redactie KW

Wie op donderdag 22 maart afstemt op Eén, zal daar de belevenissen kunnen volgen van Paul Vandenbroucke en zijn collega’s van Mariasteen. Zij schreven zich in voor het programma ‘Vandaag over een jaar’, waarin Vlamingen gevolgd worden in het streven naar hun goede voornemen. Hun doel was om in één jaar tijd samen 200 kg te vermageren.

Paul Vandenbroucke is coördinator van de Groendienst in Mariasteen. Hij geeft leiding aan mensen met een arbeidshandicap. Samen zorgen zij voor de aanleg en het onderhoud van groenzones bij bedrijven en openbare besturen. “Dat houdt in dat onze mensen fysieke arbeid moeten verrichten”, steekt Paul van wal, “Hoe fitter je bent, hoe beter dat gaat natuurlijk. Daarom bedacht ik een jaar geleden het project ‘Fit For Work’, waarbij we samen zouden proberen om een aantal kilo’s te vermageren. Ik stuurde het idee in naar het programma ‘Vandaag over een jaar’ en werd uit meer dan 1.000 inzendingen geselecteerd om op gesprek te gaan. Uiteindelijk werd ons voornemen een van de 60 projecten die een jaar lang gevolgd werden. Het doel? Met 50 mensen van de Groendienst en de Poetslijn en een jaar tijd samen 200 kg vermageren.”

Bij de start van het project kwam een volledige cameraploeg van Eén de groep filmen. “We werden allemaal samen op een grote vrachtweegschaal gezet. Het verdict was een startgewicht van 4.730 kg met 50 mensen samen, gemiddeld meer dan 90 kg per persoon dus.”

Diverse sporten

De rest van het jaar filmde Paul met zijn telefoon het verdere verloop van hun project. Die beelden worden in het programma gebruikt. “Elke maand probeerden we een andere sport uit. Zo zijn we eens schapen gaan drijven, maar ook hele gewone sporten zoals wandelen, spinnen en fitnessen probeerden we uit. Daar hadden velen drempelvrees voor. Het deed me dan nog zoveel deugd om te zien dat ze het tof vonden.”

Toen het jaar voorbij was, werden ze verwacht in de studio bij Cath Luyten. “We hebben een bus ingelegd, zodat alle 50 deelnemers mee konden. Orian Vandenhende en ik mochten voor een gesprek op de sofa plaats nemen. Het was voor ons allen een hele belevenis en de ontvangst die we daar gekregen hebben, was fantastisch. Cath Luyten zelf is een hele toffe madam, die heel spontaan en vriendelijk is. Ze maakte tijd om met iedereen te praten en een aantal selfies te nemen. Van de zestig goede voornemens is dat van ons eerder ludiek, maar er zitten ook pakkende verhalen tussen.”

Of de collega’s van Mariasteen geslaagd zijn in hun voornemen, blijft een goed bewaard geheim tot de uitzending van donderdag. In elk geval blikken Paul en zijn mensen positief terug op het voorbije jaar. “Het was een heel leuk project om energie in te steken. Ikzelf kon door een ongeval helaas niet altijd meedoen, maar ik was er wel altijd aan de zijlijn. We kregen ook steun van de gemeente, zo was Kristof Devriendt een helpende hand in het bedenken en organiseren van sportieve activiteiten. Veel werknemers zijn er voluit voor gegaan en dat deed deugd om te zien.”

Het programma loopt vanaf 15 maart elke donderdag om 20.40 uur op Eén. De uitzending over de mensen van Mariasteen is gepland op 22 maart. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier