Cohousing in Tielt: plannen zijn definitief afgevoerd

Het bord aan de kloostersite van de zusters Passionistinnen langs de Blekerijstraat hangt er nog. © Foto WME
Philippe Verhaest

Wat een veelbelovend en vooral vernieuwend project moest worden, ligt vandaag helemaal in de vuilnisemmer. Op het slotklooster aan de Blekerijstraat zal straks geen cohousingproject uit de grond rijzen. “Bijzonder jammer”, vindt voortrekker Wannes Meersmans. Eigenaar Dumobil bekijkt de toekomst van het terrein. “We willen zo snel mogelijk opnieuw concrete plannen klaar hebben”, zegt CEO Bruno Carton.

Toen de plannen voor het cohousingproject in mei 2014 bekend raakten, blaakten de initiatiefnemers van ambitie. Wannes Meersmans en Ellie Chevrolet droomden ervan om met enkele gelijkgestemde zielen samen te investeren in bouwgrond en huizen om zo de kostprijs te drukken. Een perceel grond van 1,34 hectare aan de kloostersite van de zusters Passionistinnen langs de Blekerijstraat leek ideaal om de sprong te wagen.

Het project kreeg de naam Cohousing Tielt Stocktveld en zou ruimte bieden aan 37 woongelegenheden, voorzien van enkele gemeenschappelijke voorzieningen. Cohousing Projects uit Gent en Dumobil sprongen in 2015 mee op de kar en het architectenbureau Buro aRCHITEC uit Wevelgem zou instaan voor de uitwerking, samen met landschapsbureau Studio Basta en het ingenieursbureau Daidalos Peutz. Doel was om in het najaar 2016 van start te gaan met de bouwwerken en in 2018 het hele project op te leveren.

“Het Stocktveld was ideaal om ons te bewijzen in een compleet nieuw woonsegment” – Bruno Carton, CEO Dumobil

Sinds september 2015 bleef het echter ijzig stil rond het Tieltse cohousingproject en eind 2017 bleek dat enkele cohousers zich niet langer in de plannen konden vinden. Dumobil had toen nog plannen om het project ietwat af te slanken en terug te brengen op 26 woonunits. “We vrezen dat sommigen het wat te groots hebben gezien“, zei Bruno Carton, CEO van Dumobil daar toen over.

Zo kon het Stocktveld er uit gezien hebben.
Zo kon het Stocktveld er uit gezien hebben.© GF

Verhaal sleepte aan

Nu is de stekker definitief uit het project getrokken. “En dat vinden we oprecht spijtig”, klinkt het bij Bruno Carton. “We hadden een verschillende visie rond de invulling van de cohousingsite en er waren nog tal van financiële en juridische onzekerheden. Bovendien sleepte dit hele verhaal al heel lang aan. De eerste contacten dateren al van begin 2015, drie jaar geleden. Dat is al een erg lang voortraject. “Maar dat neemt niet weg dat we het betreuren dat het Stocktveld er niet zal komen. Dat hebben we ook aan een aantal betrokken mensen en Cohousing Projects gezegd. Dit was voor ons een unieke kans om ons met Dumobil te bewijzen in een compleet nieuw woonsegment. Ik ben er zeker van dat er voor deze vorm van wonen veel interesse bestaat. Helaas kunnen we in ons eigen Tielt ons steentje daartoe niet bijdragen.”

Dumobil bekijkt nu wat er dan wél met de kloostersite kan gebeuren. “We willen zo snel mogelijk opnieuw concrete plannen klaar hebben. Ze liggen al lang genoeg onaangeroerd.”

Een impressie van de gerenoveerde kloostersite.
Een impressie van de gerenoveerde kloostersite.© GF

Wannes Meersmans, een van de bezielers van het eerste uur van Cohousing Tielt Stocktveld, is karig met commentaar. “Het project is inderdaad definitief afgevoerd. Bijzonder jammer, maar een andere optie was er niet. Ik hoop dat Dumobil snel een goeie invulling voor de kloostersite vindt. Of we nog met cohousing in ons hoofd zitten? Het idee laat ons niet los en wie weet vinden we wel ergens anders in het Tieltse een geschikte locatie. We zijn dit verhaal met veel enthousiasme gestart, maar tegelijk met de wetenschap dat er geen garantie op succes was. We hebben het in elk geval geprobeerd.”

Wannes Meersmans, een van de bezielers van het eerste uur van Cohousing Tielt Stocktveld.
Wannes Meersmans, een van de bezielers van het eerste uur van Cohousing Tielt Stocktveld.© Foto a-RN

Stad: “Helpen zoeken naar alternatief”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Simon Bekaert (SP.A) vindt het afspringen van het Stocktveld een gemiste kans. “Als je als groep cohousers zelf niet voldoende kapitaal op tafel kan leggen, ben je afhankelijk van een projectontwikkelaar”, zegt Simon Bekaert. “Cohousing is niet per se een goedkopere woonvorm, wel een andere manier van wonen. En die wijze is toe te juichen, daarom hebben we het project ook altijd willen ondersteunen. Vanuit de stad willen we met de cohousers mee op zoek gaan naar een nieuwe locatie in Tielt om de plannen alsnog te realiseren. Met de Tieltse Bouwmaatschappij, waar ik voorzitter van ben, hebben we enkele percelen binnen woongebied liggen. Misschien ligt daar de oplossing? Wat er nu verder met de kloostersite moet gebeuren, is aan Dumobil. Daar spreken we ons niet over uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier