Club Brugge-fantast mag niet meer naar voetbalmatchen

Laurens Kindt

Een 24-jarige man uit Zottegem is door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot 40 maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij zich maandenlang voordeed als cateringmanager van Club Brugge en zo twee zusjes uit Koksijde oplichtte.

De man werkte in het voorjaar van 2013 als vrijwilliger bij Club Brugge. Hij deed zich echter naar de buitenwereld voor als “food & beverage manager” van de eersteklasseclub. Zo overtuigde hij zijn vriendin, een jonge vrouw uit Koksijde, haar zus en een vrouw uit Gent om voor hem te komen werken. De dames gaven hun vaste job op en tekenden een contract bij de man. Ze gingen ervan uit dat ze voor Club Brugge zouden werken en werden een nettoloon tot 4.000 euro voorgespiegeld. Toen er na zes maanden nog altijd geen euro op hun rekening gestort was, ging er toch een alarmbelletje af. De moeder van de twee zussen belde naar de personeelsmanager van Club Brugge, die het in Keulen hoorde donderen. Zowel de drie meisjes als Club Brugge stelden zich meteen burgerlijke partij tegen de jongeman.

Die gaf de feiten toe, maar beweerde dat hij aan de aandoening “pseudologia phantastica” leed, een vorm van mythomanie waarbij een persoon zijn eigen leugens en verzinsels gelooft. Zijn advocaat vroeg daarom in eerste aanleg de vrijspraak op basis van het befaamde artikel 71 van het strafwetboek, de zogenaamde onweerstaanbare drang. De rechter volgde die uitleg echter niet en veroordeelde hem tot een werkstraf en een boete. Het Gentse hof van beroep is echter strenger en besloot de jonge kerel te veroordelen tot 40 maanden celstraf onder voorwaarden. Zo moet hij zich laten begeleiden door een psychiater en vooral: hij mag vijf jaar lang geen enkele match, training of oefenwedstrijd van een club uit eerste of tweede klasse bijwonen. “Niet als trainer, niet als vrijwilliger, niet als supporter, in geen enkele hoedanigheid”, aldus het arrest.

Aan de drie meisjes die hij oplichtte, moet de beklaagde in totaal ruim 22.000 euro schadevergoeding betalen. Club Brugge krijgt 600 euro schadevergoeding.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier