CKG Kapoentje Oostende vreest einde project ‘t Verschil

Redactie KW

CKG Kapoentje vreest dat ‘t Verschil, een gezinsondersteuningsproject dat ouders stimuleert om hun kinderen naar het kleuteronderwijs te sturen, niet zal kunnen blijven bestaan. Vlaanderen overweegt de subsidies te verminderen, maar het gevolg kan zijn dat het project helemaal verdwijnt.

‘t Verschil is een project van CKG Kapoentje dat vijf jaar bestaat in Oostende. Vijf gezinsondersteuners die binnen ‘t Kapoentje een opleiding kregen, dikwijls ervaringsdeskundigen, stimuleren jonge gezinnen om hun kleuters naar school te sturen en helpen bij de contacten met de school. Zo worden jaarlijks een 50-tal gezinnen bereikt. Gelijkaardige projecten lopen in elf Vlaamse steden en werden positiefe geëvalueerd, zowel door de vorige regering als in een onderzoek van de KU Leuven. Toch overweegt de Vlaamse overheid om de subsidies in te perken. Eerstdaags zou een beslissing vallen.

“Officieel weet ik nog niets, officieus hoor ik dat de subsidies voor de volgende jaren verminderd zouden worden van 70.000 tot 40.000 euro. Dat verplicht ons om het aantal personeelsleden te verminderen, wat dan weer tot gevolg heeft dat we niet langer erkend kunnen worden als project van sociale economie. Daarvoor moet je immers minstens vijf medewerkers hebben”, legt directeur Patrick Blondé van CKG Kapoentje uit. “Het hele project komt zo op de helling te staan.”

De vele stigmatiserende uitspraken over mensen in armoede van de laatste tijd maken ons erg ongerust”, verwijst Blondé naar recente uitspraken van Vlaams minister Liesbeth Homans. “Dat er aparte opvanginitiatieven voor kinderen in armoede zouden komen, is voor ons onbegrijpelijk. Graag hadden we dan ook snel duidelijkheid gekregen over de plannen van de Vlaamse regering om kansarme gezinnen te ondersteunen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier