VIDEO Civiele Bescherming in Jabbeke moet 1 op 4 dagen sluiten

De Civiele Bescherming in Jabbeke trok in het verleden al meermaals aan de alarmbel. © Bloggen.be
Redactie KW

De civiele bescherming van Jabbeke zal één op vier dagen moeten sluiten. Dat is een beslissing die de bevelhebber noodgedwongen moest nemen. “Ik vind het heel spijtig en ambetant ten opzichte van de bevolking”, zegt Johan Boydens. “Maar we kunnen niet anders.”

De Civiele Bescherming in Jabbeke draait al een hele tijd met een groot tekort aan personeel. Momenteel doen ze het met veertig procent minder mensen dan normaal. Acht jaar geleden werkten er nog bijna 100 mensen. Vandaag is dat zowat de helft. “Er is ons al een paar keer nieuw personeel beloofd”, zegt Johan Boydens. “Maar onlangs moesten wij zelf nog eens personeel naar Brasschaat overplaatsen. Tegelijkertijd moeten we aan allerhande procedures voldoen qua inzet en bezetting. Dus we kunnen het niet meer maken om continu beschikbaar te zijn.”

Het gevolg is nu dat de kazerne een dag per week zal sluiten. In plaats van vier ploegen zal de Civiele Bescherming in Jabbeke nog uit drie ploegen bestaan. Die maatregel gaat vanaf 1 december van start. “Er zal wel nog altijd iemand zijn om de centrale te bemannen, maar voor interventies zullen we niet kunnen ingezet worden die ene dag.”

De bevelhebber voelt zich zelf niet goed bij de beslissing. “Het is een slechte oplossing, maar het is de minst slechte oplossing om te kunnen blijven werken. We hopen nu zo snel mogelijk op extra personeel. Maar we moeten afwachten of dat er ook komt.” De kazerne in Jabbeke beschikt ook over een ambulancedienst. Ook die zal één op vier dagen niet beschikbaar zijn. “We kunnen de bevolking niet vragen om op die ene dag geen hartstilstand te krijgen. Dat besef ik ook. Maar we kunnen simpelweg niet anders.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier