Cijfers kusttoerisme in lijn van vorig jaar

Westtoer presenteerde de cijfers van het kusttoerisme voor juli en augustus. We zien v.l.n.r. teammanager van het kenniscentrum van Westtoer Darline Vandaele, coördinator pers en media Dirk Marteel, voorzitter en gedeputeerde Franky De Block, medewerker kenniscentrum Matty Vincke, lid van de raad van bestuur en provincieraadslid Herman Lodewyckx en medewerkers kenniscentrum Koen De Four en Sigrid Laveyne. © HH
Redactie KW

Het kusttoerisme in juli en augustus bleef ongeveer status quo in vergelijking met 2015. Even veel dagtoeristen, 2% minder overnachtingen in hotels en 4% meer overnachtingen in vakantiewoningen.

Het uitzonderlijk mooie weer van de laatste weken geeft het gevoel dat het een superzomer was, maar in de praktijk liggen de cijfers voor juli en augustus in de lijn van vorig jaar. De toeristische sector aan de kust kijkt terug op een goede zomer en vooral de tweede helft van augustus was een topperiode, zo meldt het provinciaal toerismebedrijf Westtoer. Ook september zal een erg sterke toeristische maand worden, maar is uiteraard niet meegenomen in de cijfers voor juli en augustus.

Meer en meer Belgen kiezen voor een vakantie aan de kust en het aantal buitenlandse toeristen daalde”, aldus gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Franky De Block. “We noteerden in juli en augustus 6,2 miljoen dagtoeristen, een status quo in vergelijking met vorig jaar en een cijfer dat overeenkomt met het gemiddeld aantal dagtoeristen in juli en augustus in de laatste tien jaar.” Augustus was de beste maand met 3,2 miljoen dagtoeristen (6% minder dan vorig jaar), juli volgt met 3 miljoen (7% meer dan vorig jaar.

Overnachtingen

De verhuurkantoren noteerden 4% meer overnachtingen in vakantiewoningen, zowel in juli als in augustus. De positieve evolutie is vooral merkbaar bij de Belgen (4% meer) en dan nog het meest op de Waalse markt. De Belgische markt staat in voor 90% van het aantal overnachtingen. 77% komt meer dan een week naar een vakantiewoning en 45% zelfs meer dan twee weken. De campings gingen er op achteruit: 5% minder in juli, 3% minder in augustus. Zij hadden ook geen al te best voorjaar en kunnen dus nog niet echt juichen over 2016.

In de hotels is de bezettingsgraad in augustus altijd hoger dan in juli en dat was ook deze zomer het geval: 77% in juli en 81% in augustus. Globaal registreerden de hotels deze zomer 2% minder overnachtingen: 1% minder in juli, 3% minder in augustus. Opvallend is de stijging van het aantal Belgen met 3% en de daling van het aantal buitenlanders met 15%. “De aanslagen in Brussel speelden daarin wellicht een rol, al was de impact minder dan in andere regio’s”, aldus Franky De Block. Heel opmerkelijk is wel de bezettingsgraad van 90% op weekdagen in de tweede helft van augustus. Dat is nog maar zelden gezien.

Meer zon

De musea en attracties aan de kust lokten 4% minder bezoekers, maar dat is volgens Westtoer aan omstandigheden te wijten, zoals de sluiting van het zeilschip Mercator in Oostende sinds eind vorig jaar voor herstellingswerken. Westtoer beklemtoont dat de zon echt meer schijnt aan de kust dan in het binnenland. In de laatste tien jaar scheen de zon aan de kust in juli en augustus gemiddeld 469 uren tegenover 381 uren in het binnenland. Dit jaar was dat nog meer uitgesproken met 569 uren aan de kust tegenover 394 uren in het binnenland.

“Dat is gemiddeld negen uren zon per dag in juli en augustus tegenover 6 uur en 21 minuten in het binnenland”, berekent Franky De Block. “Dat vertaalde zich niet in een recordaantal dagtoeristen omdat mensen zich vooral baseren op het weer bij hen thuis als ze beslissen om al of niet naar de kust te komen. We moeten daarom, samen met de partners, het kustweerbericht nog meer promoten.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier