Chiroleiders lieten kinderen van 12 jaar hun ‘eerste pintje’ proeven

Redactie KW

Een moeder was er allerminst over te spreken, zij stapte naar de politie.

Tijdens het zomerkamp van Chiro Wijnendale mogen kinderen van amper 12 jaar hun ‘eerste pintje’ drinken. De regel van de leiding is duidelijk: twee glazen alcohol voor kinderen tussen 12 en 13 jaar, vier glazen voor de oudere. De leiders beseffen dat ze daarmee in principe de wet overtreden maar hebben het over een traditie die in ere gehouden wordt. “Misschien beter onder een toeziend oog, dan stiekem op de hoek van de straat”, klinkt het.

Het mocht, maar het moest niet

Camille Devos (33) uit Veldegem schrok toen haar 12-jarig zoontje zijn ‘kampanekdote’ vertelde. “Ik heb twee glazen Kriek gedronken, mama”, bekende hij in de auto op weg naar huis. “Het mocht van de leiding. Ik kan het maar beter zeggen, want het zal toch uitkomen.” Mama Camille wist niet wat ze hoorde en stapte zelfs al naar de politie. Ondertussen is ze er nog niet helemaal uit of ze klacht zal indienen of niet. “Je geeft je kind met een gerust hart mee op kam, maar dan hoor ik plots dat mijn 12-jarig zoontje alcohol dronk. En hij heeft het niet stiekem moeten doen. Integendeel, ze gingen met de leiding op café en kregen allemaal de toestemming om alcohol te drinken.”

Bij de Chiro van Wijnendale bij Torhout zit men wel verveeld met de zaak. Maar dat de amper 12-jarige leden alcohol dronken wordt wel toegegeven. “We hebben ze de keuze gegeven”, zegt hoofdleidster Jasmien Jaques (23). ‘Het mocht, maar het moest niet. Het is dus zeker niet zo dat ze verplicht werden. Maar de tweedaagse trektocht met de kinderen vanaf 12 jaar betekent volgens de traditie ook hun eerste pintje. En daar kijken de kinderen ook echt naar uit.”

Het is soms moeilijk om tradities te laten varen

Alcohol serveren aan kinderen jonger dan 16 jaar is in principe strafbaar. De traditie van de chiro is dan ook in strijd met de wet. “Maar het is soms moeilijk om tradities te laten vare”‘, zegt hoofdleidster Jasmien. “Het is nu de eerste keer dat we hier kritiek op krijgen. En we zullen er zeker rekening mee houden. Meer dan waarschijnlijk zal dit dan ook de laatste keer geweest zijn.”

“Alcohol onder de 16 jaar mag niet”, zegt Leen Van Vaerenbergh, persverantwoordelijke van de chiro nationaal. “Wij volgen daarin ook de wet. We raden onze groepen altijd aan om na te denken over een alcoholbeleid tijdens het jaar en op kamp.”

Ook bij de chiro van Wijnendale mogen ze een telefoontje van de nationale leiders verwachten. “Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn om alcohol te geven aan 12-jarigen”, klinkt het. “Maar zo’n dingen kunnen beter onderling met de ouders in kwestie besproken worden.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier