Chiro Waregem feest

© PNW
Redactie KW

In 1943 start Roger Debusschere, studiemeester in het Heilig Hartcollege, een bescheiden jeugdwerking, specifiek gericht op jongens. Gestart met een zestigtal leden, groeide werking uit tot één van de grootste Chiro’s van Vlaanderen met 280 leden. Nu de Waregemse Chiro driekwart eeuw bestaat, is er reden voor een groot feestweekend.

Tot begin de jaren tachtig had de Chiro haar lokalen in de Guido Gezellestraat, maar in 1981 volgde een verhuis naar de terreinen rond het Jeugdcentrum. Doorheen de jaren gingen de meisjes- en de jongenschiro ook steeds nauwer samenwerken, waardoor de werking gemengd werd. In de praktijk gaan de twee dan ook door het leven als één Chiro Waregem Centrum. Om de verjaardag van CWC zoals de leden meestal zeggen te vieren, zullen er van 29 juni tot en met 1 juli een hele reeks activiteiten plaatsvinden in en rond de Chiro.

“Vrijdagavond starten we rustig met een gezellige streekbierenbar, waarbij er sfeer gebracht zal worden door Allez Dansez”, zegt leider Mathieu Desmet. “Zij brengen vanaf 21.30 uur tophits uit de jaren tachtig en negentig. Daarna komt DJ Proudmich (Michiel Fierens) de avond afsluiten met meer recente muziek.”

Kubb en kampvuur

Op zaterdag staat alles dan weer in teken van gezelligheid, want dan opent de Chiro haar zomerbar al om 11 uur. “Er zullen ook twee foodtrucks staan, een van Traiteur Savoureux uit Sint-Eloois-Vijve en ook Foodtruck Steve’n, van de gelijknamige foodbar aan het station, zal aanwezig zijn.” In de namiddag opent er dan een minimuseum met archiefmateriaal uit de chiro en er is ook een escapegame voorzien. “Maar het hoogtepunt is toch ons vierde Kubbtornooi, dat met veertig deelnemende ploegen nu al helemaal volzet is,” vertelt Mathieu. “Na het tornooi sluiten we de avond af met een optreden van BARABAS én een kampvuur.”

Ook aan de oud-leiding wordt gedacht, want die is op zondag vanaf 10 uur welkom op een receptie. Om 11.30 uur is er de jaarlijkse en traditionele hesp aan ‘t spit, waarvoor er nog altijd kaarten gekocht kunnen worden. “In de namiddag bouwen we nog enkele kermiskraampjes na voor de kleinsten en is er nog een tombola”, zegt Mathieu. “Het weekend wordt ‘s avonds afgesloten met een optreden van KNEUS, een splinternieuw bandje, maar ons zeer bekend. Levi Verbauwhede, de drummer, was tot vorig jaar leider en bassist Anton Puttemans is dat nog altijd. De zanger, Jens Verschueren, is dan weer leider bij de bevriende Chiro van Nieuwenhove.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier