Chiro Vagadam stopt werking na 66 jaar door gebrek aan opvolging

Redactie KW

Doordat alle mogelijke kandidaat-leiders bij Chiro Vagadam zich niet willen engageren, stopt de bekende jongenschiro uit Stene-dorp in september definitief met haar werking. “Het einde van Chiro Vagadam is het einde van een levenswerk.”

Een zwaar ontgoochelde Roland Dildick doet samen met dochter en groepsleidster Lien exclusief voor De Zeewacht het pijnlijke relaas. “De eerste tekenen aan de wand doken vorig najaar op”, stelt Roland. “Chiro Nationaal liet weten dat de huidige leidersgroep te oud is en dat chiro Vagadam zonder jonge leiders de erkenning zou verliezen. Met dit probleem trokken we naar de toenmalige aspi-groep, zes jongens tussen 16 en 18 jaar. Geen enkele van hen voelde zich geroepen om in de leidingsgroep te stappen. Dit was voor ons toen al een zware tegenslag.”

Lokale problemen

“Een tweede element is de komst van het Groen Lint, de fiets- en wandelroute die hier binnenkort vlak achter ons lokaal langs de Stenedorpstraat zal passeren. Stad Oostende liet weten alle bijgebouwen van ons Chiroheem te zullen afbreken, zodat wij heel wat mogelijkheden verliezen. Door de komst van een verkaveling langs de Zilverlaan moet op termijn ook onze speelruimte eraan geloven. Chiro Nationaal heeft totaal geen oor naar onze lokale problemen, en besliste vanuit hun ivoren toren in Antwerpen dat Chiro Vagadam in september moest ophouden te bestaan. Het bestuur dreigde er zelfs mee een deurwaarder te sturen om de opschriften met Chiro Vagadam te laten verwijderen, maar gelukkig kwam men tijdig tot de conclusie dat dit een stap te ver was.”

“Wij komen deze frustratie en ontgoocheling nooit meer te boven”

“Stad Oostende wilde oorspronkelijk een klein nieuw optrekje bouwen als bergruimte, maar die afspraak vervalt omdat we van hogerhand de werking moeten stoppen. Tegen november moet het gebouw helemaal leeg zijn en geven we het terug aan het stadsbestuur. We kregen de vroegere gemeenteschool destijds ter beschikking van burgemeester Maurice Dewitte van Stene.”

Bivak

“Om toch in schoonheid te eindigen, komt er tussen 19 en 24 augustus nog een laatste bivak“, klinkt het. “De jongens zullen de tijd van hun leven beleven in de open ruimte achter het lokaal. Op vrijdag 22 september organiseren we hier tussen 17 en 22 uur een grote garageverkoop waarbij alle kook-, kamp-, spelmateriaal, bedden, matrassen… de deur uit moeten. Alles wat niet verkocht wordt, vliegt de container in. Deze uitverkoop is een triest einde van 66 jaar werking. Zelf ben ik sinds 1971 bijna elke dag in het Chirolokaal aanwezig om de werking te blijven verzekeren. Twintig jaar geleden was er een eerste keer bloedarmoede onder de leiders. Daarom traden mijn kinderen Lien, Nele en Goedele en schoonzonen Jeroen en Kevin op mijn vraag toe tot de leidingsgroep.”

“Sindsdien komt ons familiale leven volledig in teken van de Chiro. Wanneer we vakantie nemen, hangt af van de Chiro. We zetten ook jaren de schouders onder de bivak, Driekoningen, pannenkoek- of spaghettiavond, te veel om op te noemen. De opbrengst van alle activiteiten vloeide altijd terug naar de jongens: een korting op de busreis, aankoop spelmateriaal… Ik kon op veel begrip rekenen van mijn echtgenote en fourrierster Martine Vandendriessche, maar ook François en Monique waren vaste steunpilaren. Chiro Nationaal zet ons nu bij het groot huisvuil en gaat daarmee in tegen de eigen filosofie: ‘Laat de kinderen tot mij komen.'”

“Het doet pijn dat er geen engagement groeit bij onze oudste leden”

“Als leeftijd het enige criterium is, moeten alle onderwijzers, onderwijzeressen en leerkrachten al op hun veertigste met pensioen wegens te oud. Het doet ons ook pijn dat er totaal geen engagement groeit bij onze oudste leden om onze taak gedeeltelijk over te nemen. Dit betekent de doodsteek voor ons levenswerk. Ook de ouders reageren bijzonder gelaten op ons nakend afscheid. Wij komen deze frustratie en ontgoocheling nooit meer te boven. Het einde van Chiro Vagadam is het einde van een levenswerk”, aldus nog Roland en Lien Dildick.

Stamnummer

Niels De Ceulaer, nationaal secretaris bij Chirojeugd Vlaanderen, bevestigt. “Chirojeugd Vlaanderen besliste het stamnummer van Chiro Vagadam in te trekken“, zegt. “Zoals onze naam laat uitschijnen, werken we met jeugd. De werking bij Chiro Vagadam wordt al vele jaren gedragen door volwassenen. Al zeven jaar lang proberen we samen met de Oostendse jeugdbeweging tot een oplossing te komen. Toch kwam er geen verandering in deze situatie. De enige mogelijke beslissing was daarom de intrekking van het stamnummer. Voor ons hoeft de werking van Chiro Vagadam niet te stoppen, maar naar ik verneem is dit wel het geval. De leden van Chiro Vagadam kunnen uiteraard terecht bij Chirogroepen uit de buurt”, besluit Niels De Ceulaer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier