Cercle is kampioen, maar de familie van superfan Beau rouwt

De begrafenis vond donderdagvoormiddag plaats in Zedelgem. © Foto GS
Redactie KW

“Er is een periode voor en een periode na 8 maart 2018”, zegt Kris Leyseele. Op die noodlottige dag stapte zijn 18-jarige zoon Beau uit het leven in Veldegem. “De tickets om samen met zijn vrienden zijn geliefde Cercle Brugge naar de promotie te schreeuwen, lagen klaar op de kast. Wij begrijpen hier absoluut niets van.”

Wanneer we de woning van het gezin van Kris Leyseele en Sofie Neels in de Tulpenlaan in Zedelgem betreden, treffen we een familie overmand door verdriet. Ook Beau zijn zussen Sam en Lauren, zijn oom Kurt en de grootouders zijn aanwezig. De pastoor, die langskwam om de regelingen voor de afscheidsplechtigheid te bespreken, is net vertrokken. “Op donderdag 8 maart omstreeks 14.45 uur kwam de politie bij ons thuis langs met de melding dat onze zoon om het leven was gekomen ten gevolge van een wanhoopsdaad aan de spoorweg in Veldegem”, zegt Beau’s vader Kris Leyseele.

“Ik was zelf niet thuis, ik was aan het werk bij CNH, maar mijn vrouw Sofie wel. De politie wilde ook mij zo snel mogelijk verwittigen en de dienst slachtofferhulp kwam langs op het werk. Toen ik het nieuws vernam, reageerde ik vol ongeloof. Ik was met verstomming geslagen en ben beginnen schreeuwen. Bij CNH ben ik teamleider, ik ken er dus veel mensen, en ook de collega’s deelden meteen in mijn ongeloof en verdriet. Het tragische toeval wil overigens dat de grootouders van Beau – Erik Neels en Nicole Vivey – vanuit hun tuin in Veldegem zicht hebben op de plaats waar hun kleinzoon uit het leven stapte.”

Brief op Facebook

Een van de meest opmerkelijke facetten aan dit tragische verhaal is dat Beau een afscheidsbrief op Facebook had geplaatst waarbij hij zich rechtstreeks richtte tot zijn dichtste familie en zijn vier beste vrienden Jonas, Robin, Felix en Victor. Allemaal gasten die hij kende van het VTI in Brugge, waar hij grafische vormgeving volgde, en het uitgaansleven. “Onze zoon had veel vrienden en ging vooral erg graag feesten”, zegt Kris. “Zijn sociaal leven speelde zich af in zowel de cafés van de Brugse uitgaansbuurten als in Gent, waar hij een zevende jaar was begonnen.”

“Beau dacht al te vaak dat hij zijn omgeving zou ontgoochelen”

“Hij haalde zijn diploma in de middelbare school grafische met onderscheiding”, vult zijn moeke Sofie Neels aan. Sofie is zijn biologische moeder niet, maar neemt als tweede vrouw van Kris al jarenlang de moederrol op voor Beau. “Noem mij alstublieft geen stiefmoeder, ik ben altijd zijn moeke geweest”, stelt ze. “Ik durf ook zeggen dat hij behoorlijk intelligent was, want hoewel hij nauwelijks zijn studieboeken opendeed op de middelbare school, behaalde hij toch een grote onderscheiding. Die studies in Gent liepen wel iets moeilijker, maar Beau was dan ook nog erg jong toen hij zijn middelbare studies beëindigde: 17 jaar.”

Een gezinsfoto om te koesteren. We herkennen van links naar rechts papa Kris (met hond Eddy), Lauren, Sofie Neels (met hond Harley), Beau en Sam (met hond Milo).
Een gezinsfoto om te koesteren. We herkennen van links naar rechts papa Kris (met hond Eddy), Lauren, Sofie Neels (met hond Harley), Beau en Sam (met hond Milo).© Repro Davy Coghe

Lief en zachtaardig

Vader Kris schetst voort het beeld van zijn betreurde zoon. “Hij was lief en zachtaardig en bij momenten misschien wat stil, maar we kennen hem toch vooral als een echte pleziermaker. Op zijn Facebookprofiel zie je hem quasi overal aan het feesten in het gezelschap van zijn vrienden. Ook kenmerkend voor hem: als hij met zijn vrienden ging stappen, droeg hij altijd een zwarte broek, een wit hemd en een zwart strikje, een vlinderdasje. Tegen zijn vrienden zei hij dan al lachend: ik zal ze strikken vanavond!

“Beau vroeg in zijn afscheidsbrief om Cercle naar de titel te schreeuwen”

“Naast uitgaan met zijn vrienden was ook het voetbal, en dan vooral Cercle Brugge, een grote passie van Beau. Nochtans is de rest van het gezin Clubsupporter. Hij was erg zachtaardig, zoals ik al zei, maar dat supporteren voor Cercle Brugge zal dan misschien zijn enige daad van rebellie geweest zijn. (lacht) Ik plaagde hem soms wel eens met zijn keuze voor Cercle en hij lachte al eens met Club Brugge. Dat was leuk, een beetje dollen onder elkaar. Wat ik nooit zal begrijpen, is hoe hij zijn favoriete Cercle niet meer heeft aangemoedigd in de wedstrijd van zaterdag waarin ze zich naar de eerste klasse hebben geknokt. In zijn brief op Facebook zei hij nog: schreeuw mijn Cercle’tje alstublieft naar de titel zaterdag. Zijn brief op Facebook heeft hij gepost om 14.07 uur en om 14.11 uur is hij uit het leven gestapt.”

Deze foto van Beau (rechts) werd tijdens de kampioenenmatch van Cercle Brugge vertoond op een scherm in het Jan Breydelstadion in Brugge.
Deze foto van Beau (rechts) werd tijdens de kampioenenmatch van Cercle Brugge vertoond op een scherm in het Jan Breydelstadion in Brugge.© Repro Davy Coghe

Geen uitweg

De beweegredenen voor zijn wanhoopsdaad zijn nog altijd niet duidelijk voor de familie van Beau. In zijn brief stelt hij tegenover zijn vader onder meer dat hij “nooit de zoon kon zijn die je had gewild”. Zijn moeke bedankt hij om datgene te doen wat normaal onmogelijk is: “mijn mama vervangen”. Met zijn biologische moeder heeft Beau immers al geen contact meer sinds zijn derde levensjaar. “Mijn reden is nooit geweest om jullie pijn te doen, maar gewoon omdat ik geen andere uitweg meer zie. Ik kreeg kansen, maar verspilde deze. Ik sta op een moment dat ik niet meer met mezelf kan leven en hulp zoeken heeft ook geen zin meer”, stelt Beau in zijn pakkende afscheidsbrief.

Voor Beau’s naaste omgeving is het erg moeilijk om deze woorden te vatten. “Beau dacht al te vaak dat hij zijn omgeving zou ontgoochelen. Is het een minderwaardigheidscomplex dat hem parten speelde? Wij weten alleen dat we Beau enorm hard zullen missen”, zegt zijn vader Kris.

Tijdens de uitvaartdienst in de Sint-Eligiuskerk in Zedelgem donderdag was er veel ruimte voor teksten van Beau’s familie en vrienden. De spelers van zijn geliefde Cercle Brugge signeerden een voetbalshirt dat op de kist werd gelegd.

De redactie van Krant van West-Vlaanderen biedt haar blijken van medeleven aan de familie en vrienden aan.

(Piet De Ville)

>> Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier