CEO van Vanheede haalt zélf een dag lang vuilnis op

CEO David Vanheede in volle actie. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

David Vanheede, de CEO van Vanheede Environment Group kroop, in het kader van de Week van de Afvalophaler, voor één dag in de huid van een vuilnisman.

David Vanheede (48) staat als CEO aan het hoofd van de Vanheede Environment Group. Het Geluwse bedrijf stelt 650 mensen te werk, waarvan er 150 als afvalophaler aan de slag zijn.

Om zijn appreciatie voor die mensen extra kracht bij te zetten, besloot David Vanheede om voor één dag zelf vuilnis op te halen. “Uit erkenning en respect”, klinkt het. “Want zij verzetten fantastisch werk. Tegelijk was het een terugkeer naar de start van mijn carrière, want ik ben 25 jaar geleden onderaan de ladder begonnen.”

David genoot zichtbaar van het werk. “De tijd vliegt voorbij”, geeft de man toe. “Jammer genoeg regent het al zo goed als de hele dag, maar daar hebben we ons tijdens onze ronde doorheen Roeselare en Izegem niks van aangetrokken. We hebben ons ‘warm gewerkt’.”

Volgende keer aan sorteerband?

Om 4.15 uur kroop CEO David uit de veren. “Om 5 ben ik met mijn collega Tjeerd Messelis vertrokken. Een fantastische kerel. Ik heb veel bijgeleerd. Net als onze andere mensen is Tjeerd enorm gemotiveerd en denkt hij constant mee. Zo vermijdt hij tussen 7.45 en 8.15 uur ‘s ochtends schoolomgevingen, om het dan sowieso al drukke verkeer niet te hinderen. Mooi. Tegelijk sta ik er ook van versteld dat de West-Vlaming zijn afval zo goed sorteert.”

“Morgen wachten weer een pak vergaderingen, maar dit is mooie extra bagage”

Deze inleefdag is alvast voor herhaling vatbaar. “Misschien loop ik de volgende keer een dagje mee aan onze sorteerband”, zegt David. “Op deze manier alle stappen van ons bedrijf eens opfrissen, is ideaal.”

Vandaag zullen David en Tjeerd samen liefst zestien ton afval opgehaald hebben. “Of ik morgen spierpijn zal hebben?”, lacht David. “Ik hoop van niet, maar ik vrees van wel. Morgen wacht er me weer een intensieve vergaderronde en daar zal ik zeker mijn ervaringen van vandaag delen. Dit is extra bagage.”

David Vanheede met zijn collega Tjeerd Messelis.
David Vanheede met zijn collega Tjeerd Messelis.© STEFAAN BEEL

Volgens David Vanheede is het verkeer de afgelopen jaren erg toegenomen. “Dat merk je pas wanneer je langs de straat werkt. Gelukkig zijn we niet op veel onbegrip gestoten, maar je moet wel goed uit je doppen kijken.”

Terug naar de basis

Tjeerd Messelis vindt zijn CEO een goeie aanwinst. “Normaal werk ik mijn ronde alleen af, nu kwam David me helpen. Hij steekt vol energie. Ik apprecieer ook dat hij de tijd neemt om even naar de basis terug te keren. Hij mag zeker nog eens mee.”

En zou Tjeerd de omgekeerde beweging willen maken? “Een dag in het kielzog van David? Dat lijkt me wel interessant, maar ik hou niet zo van vergaderen”, glimlacht hij. “Een hele dag binnen zitten is niks voor mij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier