CD&V wil nieuw politiekantoor in Kortrijk op site Blekerij

Redactie KW

CD&V Kortrijk lanceert een opmerkelijk voorstel: de partij ziet de site Blekerij in Kortrijk als dé plaats voor een nieuw politiekantoor.

Het nieuwe commissariaat ging normaal op Kortrijk Weide komen, maar het huidige stadsbestuur van Kortrijk verwees die plannen naar de prullenmand en opteert ervoor om de Howestcampus in de Renaat de Rudderlaan te verbouwen. Nu lanceert CD&V een alternatief voorstel, waarbij het telkens om een nieuwbouw gaat. “Onze partij ziet mogelijkheden in een drietal sites, waarvan de site Blekerij onze voorkeur geniet”, aldus Patrick Jolie, fractieleider van CD&V in de politieraad van politiezone vlas. “De andere mogelijke plaatsen zijn volgens ons de Oude Vestingsstraat, waarbij het oude commissariaat afgebroken zou worden, en de stationsomgeving, waarbij het politiekantoor in het stationsgebouw kan worden geïntegreerd.”

De site Blekerij langs de Leie en vlakbij het Guldensporenstadion, de thuisbasis van KV Kortrijk, wordt straks ontwikkeld door Ghelamco uit Ieper. Deze ontwikkelaar voorziet daar onder meer twee woontorens van 60 meter hoog en een grote handelsruimte van in totaal 6.000 vierkante meter. “In plaats van te investeren in nog meer nieuwe winkelruimtes zou de politie die plaats kunnen innemen. De argumenten zijn legio: het politiekantoor zou centraal gelegen zijn en Kuurne en Lendelede zouden beter bereikbaar zijn van daaruit; er kan voldoende parking worden gecreëerd; er kan een politiegebouw naar wens worden gebouwd; de verkeersontsluiting daar is goed…”

CD&V wil nieuw politiekantoor in Kortrijk op site Blekerij

Een mogelijk toekomstig beeld voor de site Blekerij. Het politiekantoor moet volgens CD&V de winkelruimte vervangen. (Foto Ghelamco)

“Geen goede keuze”

Volgens CD&V is het trouwens zo dat binnen de politie “het besef groeit dat het aangekochte gebouw in de Renaat de Rudderlaan geen goede keuze was”. Patrick Jolie: “Momenteel wordt onderzocht hoe dat gebouw het beste kan worden aangepast. Gaat er een deel tegen de vlakte? Wordt er bijgebouwd? Moet het gebouw volledig gestript worden? Dat is nog niet duidelijk. Ook naar de kostprijs van die werken moeten we voorlopig raden. En dan hebben we het nog niet over de ligging, die ook verre van optimaal is.” (AXV)

CD&V wil nieuw politiekantoor in Kortrijk op site Blekerij

Een mogelijk toekomstig beeld voor de site Blekerij. Het politiekantoor moet volgens CD&V de winkelruimte vervangen. (Foto Ghelamco)