CD&V Waregem breekt voor komende verkiezingen met huidig systeem

© RSB
Redactie KW

De Waregemse afdeling van CD&V dwingt haar kandidaten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer om zich vanuit een bepaalde stand kenbaar te maken. Dat was al eerder aangekondigd door de partij, maar nu ook echt bewezen op de eerste Beweging.net Borrelt in OC De Coorenaar.

Sinds jaar en dag trekken lokale CD&V-lijsten naar de kiezer met kandidaten die afkomstig zijn uit drie mogelijke standen: de landbouwers, de middenstanders (Unizo) en de werknemers (vroeger ACW, nu Beweging.net). Aan deze onderverdeling is er een puntensysteem gekoppeld om te bepalen wie er deel mag uitmaken van het stadsbestuur, zodat alle standen vertegenwoordigd zijn. Bij de vorige verkiezingen in 2012 zorgde dit al voor wat interne discussie, maar nu is beslist om het achterhaalde systeem volledig te laten vallen.

Niet meer van deze tijd

“Er moest inderdaad iets veranderen. Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat gebrandmerkt worden met een bepaalde stand echt niet meer van deze tijd is”, zegt eerste schepen Rik Soens. Vooral jonge kandidaten hebben er moeite mee om zichzelf onder een bepaalde zuil te plaatsen, iets wat Cindy Vanhoutte (36), nieuwkomer op de lijst, erkent. “Ik was vroeger CM-monitor (tegenwoordig Kazou, red.), mijn ouders zitten in Femma en KWB, maar ik ben ook zelfstandige in bijberoep en heb veel sympathie voor landbouwers. Als kandidaat wil ik dan ook de hele achterban vertegenwoordigen”, zegt ze.

Toch wat wennen

Ook Luc Decavel vindt de afschaffing geen slechte zaak. “Het zal misschien wat wennen worden voor de oudere generatie dat de zuilen niet meer prominent aanwezig zijn tijdens de verkiezingen, maar uiteindelijk moeten we mee in het verhaal”, zegt de voorzitter van Beweging.net. Hij moet ook toegeven dat de vereniging de laatste jaren aan invloed verloor. “Toch ben ik ervan overtuigd dat Beweging.net een motor en spreekbuis zal blijven voor de onderliggende organisaties zoals onder meer KWB, Femma en Samana”, aldus Luc Decavel.

Na de voorstelling van de kandidaten stond er nog een receptie met frietjes op het programma. Leden van studentenclub Thraso staken een handje toe bij de bediening en werden daarvoor beloond met een cheque voor hun werking. Het hele gebeuren trok bijna 250 sympathisanten. “De ruime aanwezigheid is het beste bewijs dat dit een positief verhaal is en dat we met een verenigde groep naar de kiezer trekken, toch?”, besluit Rik Soens. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier