Catamaranschool in Blankenberge krijgt eindelijk wind in de zeilen

Leren catamaranzeilen kan dus vanaf nu ook in Blankenberge. Keanu Vandenhende en Emiel Joye mochten als eerste te water. © WK
Redactie KW

Met de start van het zesde seizoen neemt de O’Neill Beachclub drie nieuwe zeilboten in gebruik. Daarmee is de Blankenbergse catamaranschool nu officieel een feit. “De eerste lessen zijn ondertussen al geboekt”, zegt Christoph Poignie.

De nieuwe aanwinsten, twee Hobie Cat 15’s en een Nacra 18, werden tijdens de jaarlijkse ledendrink voor de aftrap van het seizoen gedoopt. “Die Hobie Cats zijn ideale lesboten”, zegt uitbater Christoph Poignie. “De Club Meds hebben er allemaal zo een liggen. Perfect voor beginners.”

Nieuw kost zo’n zeilboot volgens Christoph 10.000 euro, maar hij wil zijn ledengeld democratisch houden. “Seppe en ik zijn ervoor speciaal op roadtrip geweest naar Pornichet, bij Nantes. We hebben twee keer 800 kilometer gereden voor die boten.” Ook de Nacra 18 is een occasie. “De Nacra 17 is een Olympische catamaran. Dit is dus bijna een competitieboot, hiervoor moet je al echt kunnen zeilen”, aldus Christoph, die vroeger een tijdlang surflessen gaf op Rhodos en daarna het windsurfgebeuren uitbouwde in Surfers Paradise in Knokke-Heist. “Hier in Blankenberge zit vooral het golfsurfen in het DNA“, zegt hij. “We hebben een viertal goeie spots aan onze kust, maar wij pretenderen de beste golven te hebben van allemaal. Met dank aan de Pier.”

Verder uitbouwen

Het is volgens Christoph ook een van de redenen waarom de catamaranzeilschool lang geen prioriteit was. “Toen ik vijf jaar geleden samen met Eddy Verburgh de concessieovereenkomst voor onze club ondertekende, was daar in het kader van het sportbeleidsplan ook die catamaranschool in voorzien. Maar we hebben dat toen tijdelijk opzijgeschoven en het sportieve laten primeren. Net zoals we stap voor stap investeerden in basismateriaal – eerst een jetski, dan een zodiac – willen we ook de catamaranschool nu geleidelijk aan verder uitbouwen.”

Keanu Vandenhende (18) en Emiel Joye (17) komen net uit het water en doen enthousiast over de Hobie Cat. “Maar deze club heeft in het algemeen wel goed materiaal. Bovendien zijn de prijzen hier democratisch“, zegt Emiel. Hij woont in Zeebrugge. “En daar is vooral het kitegebeuren populair.”

Keanu is Blankenbergenaar. “Fijn dat ik het nu in eigen stad kan doen“, zegt hij. “Mijn eerste zeilervaring was op Sint-Pietersplas, met een catsy.”

“Keanu mag hier deze zomer twee maanden meedraaien. Zijn school, het Maerlant Atheneum dat de richting zeesport aanbiedt en ook het initiatief nam voor die naschoolse watersportinitiatie, kan voor doorstroming zorgen naar onze club”, zegt Christoph. “Ook gaan we nauw samenwerken met het domein Aan de Plas (Sint-Pietersplas, red.) waar ze net als wij dus aan catsy zeilen doen. Die kleine catamarans zijn ideaal om er voeling mee te krijgen, een volgende stap is dan het echte werk op zee. Of stel dat het weer tegenvalt: dan kunnen we onze lessen ginder laten doorgaan.”

Alert zijn

Keanu en Emiel maken ons warm voor het catamarannen. “Om te beginnen is dit een watersport waar je relatief snel plezier aan beleeft. Tegen dat je op een surfplank rechtop blijft staan… Dat duurt toch wel even. Catamarannen is minder theorie, je kan meteen op het water“, zegt Keanu.

“En het wordt ook almaar leuker”, vindt Emiel. “De zee is onvoorspelbaar, en dat geldt des te beter op een catamaran. Je moet voortdurend alert zijn, wat het spannend en uitdagend houdt. Bovendien zorgt de Pier voor een channel, een sterkere stroming waarin je wordt meegezogen.” Leren catamaranzeilen: het kan dus voortaan ook in Blankenberge.

“Met onze school erbij, wordt het nu op een tiental plaatsen aangeboden. We hebben zelf ook geleerd van de andere clubs, zo zijn we bijvoorbeeld eens bij de collega’s in Heist gaan kijken hoe zij het daar aanpakken. Ondertussen komt bij ons de belangstelling geleidelijk op gang. De eerste lessen zijn geboekt en we zijn dus vertrokken”, besluit Christoph. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier