Cartoon Lectrr na moordaanslag op Charlie Hebdo gaat de wereld rond

Redactie KW

Net als zowat al zijn collega’s richtte de cartoonist donderdag zijn blik op de vreselijke aanslag die in Parijs het leven kostte aan 12 mensen.


Woensdag stapten drie gewapende mannen de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo binnen, waarna ze het vuur openden. Twaalf mensen kwamen om het leven, onder wie twee agenten en vier tekenaars. Een van hen was de hoofdredacteur. De aanslag lokt een stroom van verontwaardiging uit en wordt gezien als een regelrechte aanval op de vrije meningsuiting.

Over heel de wereld reageerden tekenaars met het enige wapen dat ze hebben : de pen. Het levert een straf overzicht van harde, bittere en soms toch altijd hilarische cartoons op. Ook in ons land kropen de collega’s van de vermoorde cartoonisten in hun pen. Bruggeling Marec tekende een cartoon waarbij de profeet zijn gezicht verbergt voor de voorpagina van Het Nieuwsblad en de tekening die Steven Degryse als Lectrr tekende voor De Standaard (voor de gelegenheid ook gedeeld in een Engelse en Franse versie) gaat intussen de wereld rond, zo meldde Lectrr zelf op Twitter. De cartoon wordt massaal geretweet en geshared, ook in de moslimwereld.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier