Caroline Carlisle zorgde jarenlang voor het zoontje van Frank Rijkaard

© Stefaan Beel
Peter Soete

Je bent jong en net afgestudeerd en je wil wel een stukje van de wereld zien. Caroline Carlisle had daar in 1995 wel zin in en werd au pair in het paradijselijke Monaco. Ze zorgde meer dan vier jaar voor het zoontje van voetbalvedette Frank Rijkaard.

Hoe ben jij in godsnaam op 23-jarige leeftijd in Monaco terecht gekomen als au pair bij een wereldbekende voetballer?

Caroline Carlisle: “Echt 100 procent toevallig. Na mijn studies Modeontwerp-confectie aan de hogeschool in Gent wilde ik niet meteen beginnen werken. Ik ben in de zomer van 1994 met een vriendin twee weken naar Monaco getrokken. Ik had daar een neef wonen en we wilden eens genieten van zon, zee en strand. Het was zalig!”

En toen hielp het toeval een beetje?

“Ik was nog maar net thuis na mijn vakantie en in het krantje van de Bond van Jonge en Grote Gezinnen lees ik toch wel een annonce voor een au pair-opdracht van zes maanden in Monaco zeker! Dat was een Belgische familie uit Knokke die een au pair zocht. Ik solliciteerde en op 2 januari 1995 zat ik op het vliegtuig richting Monaco. Ik had één valies mee (lacht).”

Dat was echter geen onverdeeld succes?

“Dat kun je wel zeggen. Ik had het helemaal anders verwacht. Ik heb in die periode wel heel veel mensenkennis opgedaan. Toen ik in contact kwam met andere au pairs hoorde ik ook dat mijn taakbelasting niet volledig strookte met het normale werkritme van hen. Ik heb doorgezet maar had na enkele maanden al beslist om na die job terug naar België te keren.”

Maar toen kwam je Marianne tegen.

“Ja, in mei ontmoette ik de Noorse Marianne en het klikte goed tussen ons. Ze vertelde me dat ze in juni zou stoppen als au pair en stelde me voor om haar job over te nemen. Ze zei dat ze werkte voor een heel aardig Nederlands koppel en dat de man een voetballer was. Maar ik wimpelde dat voorstel af. Tot ik Marianne de volgende dag tegenkwam op het strand samen met Frank Rijkaard en zijn zoontje Mitchel. Zij stelde ons aan elkaar voor en dat bleek een heel toffe man en jongen te zijn. En toen ik de volgende dag zijn echtgenote ontmoette, viel dit even goed mee en besliste ik om het toch nog een kans te geven. Mijn pa en mijn broers vielen bijna om van verbazing toen ze hoorden bij wie ik kon beginnen als au pair.”

“Bono van U2 en Rod Stewart heb ik daar toch vaak gezien”

En het bleek de job van je leven?

“Oh ja, ik ben vier jaar en een half de au pair voor de familie Rijkaard geweest. Ik werd een deel van de familie, werd overal mee uitgenodigd: naar vriendenfeestjes, op citytrip en zelfs op vakantie naar Curaçao. Frank en Monique stelden mij trouwens altijd voor als vriendin van de familie.”

Je woonde ook bij hen?

“Ja, op een magische plaats. Ze hadden een penthouse op de bovenste verdieping van een flatgebouw in de Avenue Princesse Grace, vlak bij het strand. De hele verdieping was voor hen. In hun flat waren er een vijftal slaapkamers alleen al. En er was op die verdieping ook een volledig aparte en ingerichte studio met terras voor mij. En op het dak van hun flat stond een jacuzzi voor de familie en die mocht ik ook gebruiken.”

Waaruit bestond je taak?

“Er zijn voor hun vierjarig zoontje Mitchel. Frank en zijn echtgenote hadden een heel druk sociaal leven en ik moest mee helpen zorgen voor hun zoon. Ik speelde met hem, kookte voor hem, organiseerde kinderfeestjes met andere au pairs in Monaco, bracht hem naar school.”

Caroline Carlisle tussen Monique en Frank Rijkaard in het Loews Hotel in Monte-Carlo. (repro Beel)
Caroline Carlisle tussen Monique en Frank Rijkaard in het Loews Hotel in Monte-Carlo. (repro Beel)© STEFAAN BEEL

Je kreeg ook een wagen van Frank en Monique?

“Ja, ze kochten een Mini Cooper voor mij, echt een wagentje voor een jonge vrouw van 23 jaar. En toen ik stopte bij hen, mocht ik die wagen zelfs houden. Maar ik reed wel niet altijd met mijn Mini. Het gebeurde vaak dat ik Mitchel voerde met de Porsche of de Range Rover. Het was afhankelijk van welke wagen thuis was (lacht).”

En in Monaco kom je in iedere straat wel een beroemdheid tegen?

“Uiteraard. Het begon al in de lift van ons gebouw. Roger Moore en zijn echtgenote woonden in hetzelfde gebouw en ik stond vaak met hem in de lift toen ik Mitchel naar school bracht. Hij was al een heer op leeftijd maar hij had van die prachtige blauwe ogen! Die veranderen niet hé (lacht).”

Maar James Bond was niet de enige vedette?

“Oh neen, want de familie had heel goede contacten met andere voetballers zoals Marco van Basten, Edgar Davids en manager Alex Ferguson van Manchester United. Maar ook Bono van U2 en Rod Stewart heb ik daar vaak gezien en zijn we mee uitgeweest. Het waren fantastische tijden.”

Maar aan alles komt een eind?

“Na iets meer dan vier jaar verhuisde het gezin naar Nederland en ze vroegen me mee. Maar ik had al besloten om samen met mijn broers en mijn pa te starten met een Ierse pub in Roeselare. Op 15 september 2000 kwam ik terug van Monaco, op 17 september begonnen de verbouwingswerken in de Ierse pub en op 15 december ging onze zaak open. En Frank Rijkaard en zijn vrouw zijn naar onze pub gekomen. We hebben hier eerst iets gedronken, Frank is met alle klanten op de foto geweest en we zijn daarna naar het huidige Le Nord gaan eten.”

En nu laten jullie de Ierse pub over?

“Ja, na 17 jaar is het tijd voor een nieuwe periode in mijn leven. Ik kijk er wel naar uit, naar de magie van een nieuw begin. (lacht).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier