Camera’s in Nieuwpoort tegen plezierbootjes met gelukzoekers

De veiligheidscamera's in de jachthaven van Nieuwpoort worden opnieuw operationeel gemaakt. © Joost Demuynck
Redactie KW

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakt zo snel mogelijk een camerasysteem operationeel in de jachthaven van Nieuwpoort.

Dat moet vermijden dat Nieuwpoort een draaischijf wordt voor mensensmokkelaars die met plezierbootjes vluchtelingen naar Engeland brengen.

De beveiligingscamera’s in de jachthaven van Nieuwpoort hangen er al jaren, maar ze werkten ook al jaren niet door technische mankementen. Nu de vluchtelingencrisis in Calais zich ook in West-Vlaanderen laat voelen, komt er plots schot in de zaak. “Nieuwpoort wordt op dit moment nog niet overspoeld door illegalen die de overtocht willen maken. We willen vooral vermijden dat dat wel zou gebeuren”, klinkt het via de woordvoerder van de minister.

Bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Oostende voelen ze de gevolgen van de situatie in Calais ook in hun dagelijkse werking. “Per dag kloppen zo’n 10 tot 15 transitmigranten bij ons aan voor hulp”, zegt Tine Wyns van het CAW. “Het gaat vooral om vluchtelingen die Oostende passeren”, zegt Wyns. “Ze komen van Calais en gaan via Oostende en dan naar Zeebrugge. Volgens onze informatie gaat het om zo’n 40 tot 50 vluchtelingen per dag die op die route circuleren. Ze betalen een mensensmokkelaar 300 euro om hen ongezien, gewoon in een privéauto, van Calais tot in Zeebrugge te brengen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier