Caféleven in Roeselare even op halve kracht

Reinold van café 't Motje sluit de deuren en trekt naar Schiervelde. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Cafés en horecazaken in Roeselare mogen zaterdag de beslissende wedstrijd uitzenden, maar de politie raadt de zaakvoerders wel af dit te doen. Sommige cafés houden zaterdagavond de deuren gewoon gesloten, anderen trekken er zich niks van aan.

Naast ‘t Veilingske, dat aan de poorten van het Schierveldestadion te vinden is en dus sowieso door Antwerpfans overspoeld zou worden, houden nog enkele bekende Roeselaarse cafés de deuren gesloten.

“Al doen wij dat niet op aanraden van de politie”, aldus Renold Patoor (42) van ‘t Motje. “Wij gaan in het stadion supporteren, net als negentig procent van onze vaste klanten. Ik kan wel begrijpen dat sommige van mijn collega’s zaterdagavond de deuren gesloten houden”, zegt hij. “Mocht Roeselare het moeten opnemen tegen om het even welke andere ploeg, dan was er geen probleem geweest. Maar Antwerp is toch van een iets andere categorie. Een deel van de fans draagt een zekere reputatie met zich mee. En als Roeselare het haalt, wat ik stellig hoop, dan zal de reactie van de Antwerpfans waarschijnlijk niet min zijn. Te betreuren, maar het is nu eenmaal zo. Vorig seizoen braken ze bijna hun eigen stadion af na de gemiste promotie.”

Renold vreest ook dat er fans van andere Belgische clubs met geen al te goeie bedoelingen naar Roeselare zullen afzakken. “Zaterdagavond is er immers geen competitievoetbal in eerste klasse A en dat geeft rivaliserende supportersgroepen van Antwerp de kans om naar Roeselare af te zakken en amok te maken. Dat rechtvaardigt ook de grootscheepse politiemacht. De veiligheid primeert.”

Fanzone?

Yvan Houthoofd van De Elleboog in de Brugsesteenweg houdt eveneens de deuren gesloten. “Donderdag vertrekken we met vakantie, maar als ik thuis was geweest, dan zou mijn café zaterdagavond ook niet geopend geweest zijn”, benadrukt hij. “Ik hoop dat de politie overal de orde zal kunnen bewaren, maar ik vrees er eerlijk gezegd wat voor.” Yvan pleit ervoor om de bezoekende fans zonder toegangsticket op te vangen in een grote zaal of een fanzone op een plein te organiseren. “Plaats daar een groot scherm en de situatie is perfect te controleren.”

Claude Vanbesien (De Arrend): “Waarom zou ik sluiten? Zal de stad me dan belastingen terugbetalen, want sluiten staat gelijk met inkomstenverlies”

Martin Vanslambrouck van café De Vagant stelt zich veel minder vragen. “Wij zijn elke dag van de week geopend. Waarom zouden we dan de deuren sluiten omdat er wat voetbalsupporters naar Roeselare afreizen? Wij zenden de wedstrijd trouwens niet uit, want De Vagant heeft geen Proximus TV. Hier is enkel voetbal uit eerste klasse A te zien. Ik ben er eerlijk gezegd erg gerust in.”

Een zelfde geluid valt te horen bij Michiel Degryse van café Cirque op het Polenplein. “Ik zou niet weten waarom ik moet sluiten, zaterdag”, zegt hij. “Ik denk niet dat ik plots 300 Antwerpfans over de vloer zal krijgen. En als ze tóch komen, zijn ze meer dan welkom, zolang ze hun manieren houden en wat pintjes verzetten.”

Claude Vanbesien van café De Arend is formeel: “Ik ben gewoon open. Waarom zou ik moeten sluiten? Zal de stad me dan belastingen terugbetalen, want sluiten betekent inkomstenverlies. In mijn café vinden zaterdag trouwens een vergadering en verjaardagsfeest plaats. De politie moet er maar voor zorgen dat ze manifest aanwezig is in het straatbeeld en ik zou alle Antwerpfans uit het stadscentrum houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier