Cafébazen willen één discoparadijs op Waregem Koersefeesten

Cafébazen Kevin Verbeke ('t Labierint), Jurgen De Deyghere (De Gilde), Marijke Coussement (Klauwaert) en Alexander Leroy (Markt 28) slaan de handen in elkaar voor Waregem Koerse. (Foto DJW)
Redactie KW

Zeker in tegenstelling tot de vorige jaren zal tijdens de Waregems Koersefeesten van donderdag 23 tot woensdag 29 augustus op de markt uniforme muziek spelen. Dit dankzij een akkoord onder de verschillende cafébazen en de foorkramers. Het gebeurde op nadrukkelijke vraag van het stadsbestuur, dat op die manier paal en perk wil stellen aan de kakofonische (wan)klanken en dito geluiden anno 2017.

Wie vorig jaar tijdens de laatste week van augustus over de markt liep, kon niet ontkomen aan de fel tegen elkaar opklinkende muziek die tot ver in de aangrenzende centrumstraten te horen was en in de avond-en nachtelijke uurtjes voor onverwachte overlast zorgde. Verschillende commentaren en kritische bedenkingen van de bewoners aan het adres van het schepencollege zorgden er nu voor dat die hinder moet ophouden. Als het aan de cafébazen achteraan de dekenale kerk ligt en aan de foorkramers die daar het dichtst in de omgeving staan zal dat ook gebeuren.

“Dezelfde muziek draaien en spelen: dat is het wat wij allemaal samen zullen doen”, aldus Alexander Leroy van Markt 28. “Blikvanger wordt in elk geval zondag 26 augustus wanneer het helemaal uniform is en de muziekjes volledig in het teken staan van de disco jaren tachtig. Die dag zal je het ook letterlijk kunnen zien. Er worden gadgets verdeeld: glitterhoedjes, pruiken in alle kleuren, slingers, noem maar op. Dat gebeurt in samenwerking met de eigenaar-uitbater van de Deca Dance, die zoals altijd staat opgesteld voor de poort van het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartinstituut. In de cafés vanaf Tommy’s tot en met ‘t Labierint dezelfde muziek. Net als bij de foorkramers die tegen het kerkgebouw staan. Wij leggen daarvoor verdeelkabels en trekken die door naar de foorkramers, die zelf over een door ons geleverd toestelletje beschikken. Dat maakt het mogelijk om op dezelfde klanken af te stemmen en die te laten draaien terwijl de kermisgangers bij hun attracties staan. Het wordt in elk geval leuk, daar zijn wij van overtuigd. Het zal niet meer zo zijn dat de ene café luider zal klinken dan de andere of dat al die aparte muziekjes leiden tot chaotische klanken. Toch ook vermelden dat het op zondag allemaal zo zal verlopen op een oppervlakte van zo’n 2.400 vierkante meter inclusief de parking achteraan de kerk. Het wordt één discoparadijs voor alle kermisgasten.”

Twee zones

Afgezien van zondag 26 augustus zullen de cafébazen dan, verdeeld over twee zones, muziek draaien. Voor zone 1 zijn dat: ‘t Labierint, de Klauwaert en allicht ook Bridge, die daarvoor nog zijn toestemming moet geven. Zone 2 omvat de Gilde, Bar Choque, Markt 28 en Tommy’s. Dat is voor de donderdag, vrijdag, zaterdag, maandag, dinsdag en woensdag. Ook belangrijk: in beide zones zullen er eveneens uniforme tenten of overkappingen van de terrassen zijn. Plus ook nog eens dezelfde buitenverlichting, zodat het totale feestplaatje achteraan de dekenale kerk er op en top proper uitziet.

Lasershow

“Zondag is er vanop de kerktoren dan nog een speciale attractie voorzien: een lasershow die de hele markt zal bestrijken”, aldus Alexander. “En een dj die daarvoor gepaste muziek draait. Eigenlijk is dat allemaal bedoeld om de zondag van de Koersefeesten op te waarderen. Tussen al dat kermisgeweld van de andere dagen viel die er de jongste jaren wat tussenuit.”

Ten slotte hebben de cafébazen ook een samenwerking met BibLab op papier staan. Dat is het creatief atelier dat tot eind dit jaar is gevestigd in de vroegere stadsbibliotheek in cultuurcentrum De Schakel. Daar zijn sinds januari van dit jaar jonge en oudere creatieve geesten aan het werk. Zo staat daar ook een sessie voor jongeren op het programma die graag dj willen zijn, al is het maar voor een dag of een weekend. Zij krijgen er van ervaren dj’s alle nuttige tips en informatie om het zelf te proberen. Tijdens de Koersefeesten zullen die jongeren dat mogen uitproberen. Van de cafés krijgen zij daartoe de gelegenheid. Voor het overige doen alle cafés een beroep op andere dj’s die in de ruime Waregemse regio grote naambekendheid genieten.

Geen biertenten

Als tegenprestatie voor de geleverde inspanningen vragen de cafés nu aan het stadsbestuur dat er komaf wordt gemaakt met de biertenten en kramen die tijdens de Koersefeesten en vooral tijdens de jaarmarkt van maandag 27 augustus in de centrumstraten drank verkopen. Het gaat over organisaties, instellingen en verenigingen die dat al dan niet voor eigen werking of voor het goede doel doen. Het probleem waarmee de cafébazen worstelen is niet alleen dat die concurrenten zijn, maar dat zij daarnaast een beroep doen op vrijwilligers die voor ‘garçon’ spelen zonder dat die moeten worden ingeschreven voor betaling van sociale lasten. De horeca daarentegen is dat bij wet al lang verplicht. In het andere geval dreigen er forse boetes.

Aangezien het schepencollege alle aanvragen voor standen, kraampjes en andere straatinitiatieven tijdens de Koersefeesten moet goedkeuren, is dat zeker het geval voor de gelegenheidscafeetjes. Gevraagd of het klopt dat het stadsbestuur in dat geval daar nauw zal op toezien en er ook zal voor zorgen dat er enkel in vrij beperkte mate drankkraampjes zullen staan, antwoordt burgemeester Kurt Vanryckeghem kort maar krachtig: “Klopt!” (DJW)